#Formatie

Voor Prinsjesdag geen nieuw kabinet, verwacht Gerrit Zalm

28 augustus 2017

Een nieuw kabinet zal er niet zijn voor Prinsjesdag. Vooral op het gebied van de financiën moeten de formerende partijen, VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, nog wel wat werk verzetten.

Dat blijkt uit een brief van informateur Gerrit Zalm (VVD) aan de voorzitter van de Tweede Kamer Khadija Arib (PvdA). Het werk op het terrein van financiën moet volgens Zalm nog tot een goed einde worden gebracht. Het Centraal Planbureau moet de plannen doorrekenen en de voorbereiding hiervan is nog niet afgerond. Doorrekening kost ongeveer een week. Daarna kunnen ook nog aanpassingen nodig zijn.

Zalm noemt het daarom ‘niet aannemelijk’ dat er met Prinsjesdag of de Algemene Beschouwingen al een nieuw kabinet is. Ingewijden rond de formatie hebben eerder al gezegd dat het onwaarschijnlijk is dat het nieuwe kabinet voor Prinsjesdag aantreedt. Dit is de eerste keer dat dit formeel wordt bevestigd. De formatie duurt al ruim vijf maanden.

Lees ook: Aboutaleb en Van Aartsen hekelen gang van zaken rond formatie >

Rutte schaakt op twee borden

Premier en VVD-leider Mark Rutte schaakt deze dagen op twee borden: de formatie en de begrotingsonderhandelingen met coalitiepartner PvdA. De twee partijen hebben, vier dagen voor het verstrijken van de deadline
(1 september) nog altijd geen akkoord over de begroting bereikt.

‘We praten deze week verder,’ laat Rutte weten na afloop van het maandagse coalitieoverleg met de sociaal-democraten. PvdA-leider Lodewijk Asscher, die eerder dreigde zijn handtekening niet onder de begroting voor 2018 te zetten als de VVD niet akkoord gaat met een verhoging van de lerarensalarissen, houdt ook een slag om de arm: ‘We zijn er nog niet helemaal uit.’

Asscher: het is ingewikkeld

Op de vraag of het zal lukken, is zijn antwoord: ‘Ik hoop het.’ De PvdA-voorman wijst erop dat het ingewikkeld is, omdat er voortdurend moet worden geschakeld naar die andere tafel, waar VVD, CDA en de ChristenUnie verwoede pogingen doen om tot een nieuw kabinet te komen. Het demissionaire kabinet heeft daardoor beperkte speelruimte. Het moet eigenlijk met een ‘beleidsarme’ begroting komen, om het volgende kabinet niet voor de voeten te lopen. Het probleem ligt bij de formatietafel, niet bij de coalitie, zegt een ingewijde rond het kabinet.

Carla Joosten: ‘Logisch dat kiezer cynisch wordt van Asscher en Zijlstra’

Een deal tussen PvdA en VVD zou in zicht zijn, ondanks eerdere grote irritaties over het dreigement van Asscher. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra liet zich daar boos over uit. De liberalen, die er aanvankelijk weinig voor voelden om de PvdA haar zin te geven, zouden iets terug willen hebben voor hogere salarissen voor basisschoolleraren. Waarschijnlijk trekt het demissionaire kabinet op aandrang van de liberalen geld uit om het AOW-gat te dichten voor militairen die eerder met pensioen moeten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.