Asscher goedgemutst over kans op lerarendeal

22 augustus 2017Leestijd: 2 minuten
Lodewijk Asscher wist van Poolse fraude met uitkeringen maar lichtte de Kamer niet in

Vicepremier en PvdA-leider Lodewijk Asscher verwacht dat het conflict over de lerarensalarissen kan worden opgelost. ‘Ik heb goede hoop dat we eruit komen,’ zegt hij dinsdag.

Zijn uitspraak volgt na het eerste overleg van het kabinet over de begroting van volgend jaar. ‘Maar het zal nog wat meer tijd vergen,’ denkt Asscher.

Bijna crisis

De PvdA wil meer loon voor leerkrachten in het basisonderwijs. Het budget voor lerarensalarissen zorgde bijna voor een crisis, vijf maanden na de Tweede Kamerverkiezingen. PvdA-leider Lodewijk Asscher dreigde zijn handtekening niet onder de begroting te zetten, tenzij er geld zou worden vrijgemaakt voor een hoger lerarensalaris. De VVD knapte af op de dreigementen van de PvdA, maar is bereid een loonsverhoging voor basisschoolleerkrachten te bespreken.

De VVD wil de kwestie het liefst overlaten aan het nieuwe kabinet waarover VVD, CDA, D66 en ChristenUnie momenteel onderhandelen, en het onderwerp aan de formatietafel bespreken. D66 en ChristenUnie gaven maandag aan dat het een kwestie is van het huidige demissionaire kabinet.

In ruil voor extra geld voor leraren zou er ook extra geld komen voor veiligheid. Dat is een wens van VVD, CDA en ChristenUnie. Welke eis de PvdA maandag op tafel heeft gelegd, is niet bekend. De sociaal-democraten willen niet zeggen hoeveel extra geld zij willen uittrekken voor de leraren. Duidelijk is dat het niet om de 20 procent verhoging gaat die de leerkrachten op basisscholen zelf willen, om hun salaris gelijk te trekken met docenten op middelbare scholen. In haar verkiezingsprogramma trekt de PvdA 3,25 procent extra uit. Dat kost structureel 400 miljoen euro.

Dijsselbloem heeft ook hoop

Informateur Gerrit Zalm heeft geregeld contact met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. ‘Die weet ook iets van financiën’, zei Dijsselbloem met een glimlach over de gewezen minister van Financiën. ‘En hij weet wat daar aan de formatietafel wordt besproken’, aldus Dijsselbloem. ‘En ik kan Zalm weer bijpraten over dingen die bij mij als wensen en problemen liggen. Dat is de manier om die twee processen bij elkaar te houden.’

Dijsselbloem toonde zich dinsdag net als Asscher voorzichtig optimistisch. ‘Makkelijk is het niet, maar we komen eruit.’

Ook VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra was maandag al een stuk milder gestemd over Asscher en zijn eisen. ‘We weten wat de PvdA wil, nu moeten we kijken hoe het in de formatie loopt,’ zei hij na afloop van het eerste coalitieoverleg na het reces. De woorden van Asscher waren maandag ook al positiever. ‘Ik hoop dat we eruit komen,’ sprak hij, eraan toevoegend dat hij niet uit is op de val van het kabinet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.