D66’ers boos op Pechtold vanwege afspraken met formatiepartijen

18 augustus 2017Leestijd: 2 minuten
Koolmees, Pechtold en Rutte Foto: ANP

Er is woede ontstaan bij D66’ers over mogelijke regeerafspraken over meervoudig ouderschap. De koers die D66 vaart aan de formatietafel zorgt voor woede bij progressieve partijleden.

In een nog te publiceren brief protesteren D66’ers dat voorman Alexander Pechtold naar verluidt van plan is een nieuw onderzoek in te stellen naar meervoudig ouderschap. Door het onderzoek – dat het effect hiervan op kinderen moet toetsen – hopen de partijen de kwestie te parkeren.

Progressie op het Binnenhof: leven en dood ‘uitgeruild’

Meerouderwet

Bij meervoudig ouderschap spreken meer dan twee ouders af dat ze volwaardig ouder zijn van een of meerdere kinderen. Het betreft dan bijvoorbeeld een homostel en de biologische moeder, twee stellen die samen een of meerdere kinderen opvoeden, of zogenoemde fusiegezinnen van verschillende combinaties die ontstaan na scheidingen.

Momenteel hebben slechts twee ouders recht op volwaardig ouderschap. Als het aan D66 ligt, komt daar snel verandering in.

‘Geen wisselgeld’

Ook de staatscommissie Herijking ouderschap adviseerde eind 2016 de wet te wijzigen. In plaats van de huidige wet moet een meerouderwet komen. Zo zouden derde en vierde ouders minder problemen hebben bij voogdijkwesties en bijvoorbeeld schenkingen aan kinderen. Maar het is een pijnlijk onderwerp bij de onderhandelingen met de christelijke partijen.

‘Stap af van het idee van een commissie die het werk van de vorige commissie nog eens dunnetjes gaat overdoen,’ schrijven de D66-leden in een brief, die in handen is van diverse media. ‘Dit zou geen wisselgeld moeten zijn in de formatie. Velen hebben op jullie gestemd om onze vrijheden te vergroten, niet te laten inperken door een kleine minderheid.’

Meerderheid voor ouderwet

De initiatiefnemers stellen voor van het meerouderschap een vrije kwestie te maken. Elk Kamerlid zou individueel over de wet stemmen. Eerder berekende homobelangenbehartiger COC dat er een meerderheid in de Kamer voor een nieuwe wet is.

Het stemmen voor een meerouderwet is een van de punten die zijn opgenomen in het regenboogakkoord dat VVD en D66 samen met partijen als GroenLinks, SP, PvdA, 50Plus en Partij van de Dieren tekenden. Het CDA, dat wel aanwezig was bij het debat van COC, weigerde het akkoord te tekenen. Een van de redenen was de meerouderwet.

Aanstaande coalitiepartijen moeten heel snel belastingdruk verlagen, schrijft Syp Wynia. Laat regeringspartijen eens wat lef tonen

‘Veel mensen hebben een mening’

De boze D66’ers vinden, net als sommige homo-activisten, dat er al genoeg onderzoek is gedaan naar meervoudig ouderschap. Hoewel de formerende partijen nog niets naar buiten hebben gebracht, werd een concept-akkoord over dit onderwerp gelekt aan het AD.

Tegenover De Telegraaf reageert Alexander Pechtold nonchalant over het bericht. ‘Er zijn heel veel mensen die een mening hebben over van alles. Ik ben bezig een akkoord te sluiten, ik kijk goed naar het verkiezingsprogramma.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.