Misdaad

Teunis Z. vermoordde zwangere vriendin Lopik: dit gebeurde

19 juli 2017Leestijd: 3 minuten

De politie zette dinsdag een klopjacht op touw om de voortvluchtige Teunis Z. te pakken te krijgen. Hij had de avond ervoor zijn vriendin en hun ongeboren kindje in Lopik op brute wijze om het leven gebracht. Wat we weten over onder meer zijn arrestatie in deze nu al geruchtmakende zaak.

De politie pakte de 41-jarige Teunis Z. gisteren op, nadat hij dinsdagochtend op de vlucht sloeg.

Vriendin was weduwe

Hij werd aangetroffen in een bossage bij het Utrechtse Linschoten en met verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Een politiewoordvoerder zegt tegenover Elsevier Weekblad niet te weten hoe hij eraan toe is. Ook wil hij niet zeggen hoe Teunis Z. gewond is geraakt: ‘Hij is in elk geval aanspreekbaar.’ Het motief van de man om tot zijn daad over te gaan, wordt op dit moment onderzocht.

De klopjacht nam een paar uur in beslag. Haast alle beschikbare middelen werden ingezet: een politiehelikopter, paarden, speurhonden, de Mobiele Eenheid en een team met onderhandelaars. Z. kon immers bewapend zijn. Aanvankelijk bestond het vermoeden dat Z. zich had verschanst in zijn huis, dus werd er een arrestatieteam op hem afgestuurd. Maar hij bleek al te zijn weggereden in zijn auto.

De avond ervoor had Z. een heftig conflict met zijn 34-jarige partner Charlotte Vlooswijk-Zwezerijnen. Op het erf van hun huis ontaardde de ruzie in een moordpartij. De timmerman uit Lopik stak zijn hoogzwangere vriendin neer en liet haar hevig bloedend achter, schrijft De Telegraaf. Ambulancepersoneel was snel ter plaatse, maar kon haar overlijden en dat van haar ongeboren kind niet meer voorkomen. Charlotte had volgens de krant ook nog een vierjarig dochtertje. De politie bevestigt dat tegenover Elsevier Weekblad.  Zij bleef ongedeerd. De vader van het kind zou al enige tijd overleden zijn. Charlotte werd verliefd op Teunis en ze bouwden samen een huis.

Morbide post op Facebook

Op Facebook schreef Teunis Z. een morbide en warrig bericht. Daarin suggereerde hij dat zijn vriendin wilde voorkomen dat Z. een relatie zou opbouwen met het ongeboren kind. ‘Het begon zo leuk, eigen huisje bouwen, een superleuke vrouw ontmoeten met haar lieve dochter. Samen ons stulpje afbouwen, en dan in blijde verwachting van een kleine,’ schreef Teunis in zijn incoherente betoog op het sociale medium: ‘(…) maar als je vrouwtje je kleine wilt ontnemen en je het leven zuur maakt met alle leugens en je zwart maakt, gaat het fout.’ Tot slot schrijft hij: ‘Hier sluit het boek.’ Het Facebook-bericht is er inmiddels afgehaald, vermoedelijk door familie of kennissen van de man, zegt de politie. ‘Z. zit in de cel. Hij heeft dus geen toegang tot internet.’

In Lopik – een dorp met zo’n 8.000 inwoners – is de schok vanzelfsprekend groot. Het is om die reden dat de burgemeester van de gemeente, Jan Pieter Lokker (CDA), om terughoudendheid vraagt bij het benaderen van de familie. ‘Veel inwoners kennen de betrokkenen. Dit vreselijke feit heeft veel impact op onze kleine en hechte gemeenschap. Ik verzoek mensen om terughoudend te zijn in het benaderen van familie. Ze zullen de rust en de ruimte nodig hebben om deze vreselijke gebeurtenis te kunnen verwerken,’ zegt Lokker op de gemeentesite.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.