Islam

Kinderen die klassenfoto misten vanwege Offerfeest krijgen 500 euro

10 juli 2017

De ouders van twee zusjes op een Haagse school die het maken van de klassenfoto misten door het Offerfeest, krijgen een schadevergoeding van 500 euro. De kantonrechter oordeelt dat de school de leerlingen heeft benadeeld.

Volgens de rechter heeft de school in strijd gehandeld met de Algemene wet gelijke behandeling. In mei kwam aan het licht dat de moeder 10.000 euro eiste van de school omdat haar dochters de klassenfoto hadden gemist.

Lees meer over de claim (10.000 euro) voor de schoolfoto tijdens het Offerfeest >>

‘Schoolvoorbeeld van discriminatie’

Op de school werden in september 2015 – tijdens de week van het Offerfeest – klassenfoto’s gemaakt. Niet handig, zegt de school, maar wel verklaarbaar: de schoolfotograaf kon niet op een andere dag.

‘Weet u hoe het voelt als je dochtertje van 5 elke dag in de klas naar de foto kijkt en vraagt: “Mama, waarom sta ik hier niet op?” Dat kun je niet aan een kind uitleggen,’ verklaarde de moeder in de rechtbank. Het Haagse Maria Montessori heeft van alles gedaan om de ouders tegemoet te komen, maar de moeder vond de oplossingen van de school niet voldoende.

De advocaat van de moeder noemde de planning van het Montessori zelfs een ‘schoolvoorbeeld van discriminatie’. De rechter ging mee in het betoog van de moeder. ‘Ik denk niet dat het schoolbestuur genoeg heeft gedaan om het onderscheid dat is gemaakt door de foto op de islamitische feestdag te plannen, op te heffen.’

School zocht naar oplossingen

Die opmerking van de rechter is opmerkelijk, omdat de school wel degelijk met oplossingen kwam waarmee veel islamitische ouders akkoord gingen. Het bestuur van de school verklaart alles op alles te hebben gezet om een alternatief te organiseren.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Een aantal islamitische kinderen had officieel vrij gekregen om thuis het Offerfeest te vieren. De school kwam deze kinderen tegemoet door de leerlingen ’s ochtends vroeg op de foto te zetten, zodat ze daarna weer naar huis konden. De meerderheid van de islamitische leerlingen ging zo alsnog op de foto.

Ook heeft de school drie weken na het bezoek van de schoolfotograaf klassenfoto’s laten maken van de leerlingen die niet aanwezig waren voor de schoolfoto’s.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.