Burgemeester woest op COA, dat asielzoekers ongevraagd ‘rondpompt’

05 juli 2017Leestijd: 2 minuten
Asielzoekers bij het vroegere opvangcentrum in Heumensoord in Nijmegen - Foto: ANP

De burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls is woedend op het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Hij beschuldigt het COA van het ‘rondpompen’ van asielzoekers.

Het COA heeft op eigen houtje 20 asociale asielzoekers in een opvanglocatie in Nijmegen geplaatst, schrijft Bruls in een brief waarin hij zijn beklag doet aan minister Stef Blok (VVD) van Justitie. Hij spreekt van een ‘onacceptabele handelswijze’ van het COA.

Criminaliteit in de stad schoot omhoog

Bruls kwam er pas achter dat de asielzoekers in zijn stad zaten toen de criminaliteit in het centrum van Nijmegen omhoog schoot. Het ging voornamelijk om zakkenrollerij en winkeldiefstal. Uit politieonderzoek bleek dat de daders 20 kansloze asielzoekers waren uit de voormalige Limos-kazerne, die als asielzoekerscentrum is ingericht. Volgens Bruls vormen zeven personen uit die groep de ‘harde kern’. Nu weigert Bruls nog langer asielzoekers uit veilige landen op te vangen. Deze mensen maken geen kans op asiel in Europa, en vluchten doorgaans zodra hun asielaanvraag wordt afgewezen in het ene land, door naar het andere.

Het COA zou inmiddels ook zonder conclaaf 15 van de 20 asielzoekers hebben doorgeplaatst naar andere opvanglocaties. Bruls heeft de gemeenten in kwestie gewaarschuwd voor de groep zodat zij veiligheidsmaatregelen kunnen treffen.

De vijf asielzoekers die nog in Nijmegen zijn achtergebleven hebben een gebiedsverbod gekregen: ze mogen het terrein van het asielzoekerscentrum niet verlaten. De andere vijftien mogen Nijmegen niet meer in. Bruls zegt signalen te hebben ontvangen dat een deel van de groep de volgende opvang niet eens heeft bereikt, en nu ergens in de omgeving van zijn stad rondhangt. Zodra ze ergens worden gespot, worden ze opgepakt.

Centrum voor aso-asielzoekers

Bruls zegt het belangrijk te vinden dat mensen worden opgevangen, en verwijst naar het vroegere asielzoekerscentrum in Heumensoord – dat met 3.000 asielzoekers destijds de grootste (nood)opvanglocatie van Nederland was ‘Maar de keerzijde daarvan is dat we ook streng zijn jegens degenen die van de asielzoekersopvang misbruik maken. Draagvlak voor een humanitaire benadering van migranten kan alleen standhouden, indien we de criminelen onder hen stevig aanpakken,’ aldus Bruls. Het COA gaat woensdag in gesprek met de burgemeester.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

De overlastgevers zouden dit najaar worden geconcentreerd in een speciale opvanglocatie voor ‘aso-asielzoekers’ in Amsterdam-West. Daar gaat een strenger regime gelden voor maximaal 50 mannelijke asielzoekers. Ze zitten daar niet vast, maar er gelden strikte regels en in de opvang is extra bewaking. De asociale asielzoekers komen vanaf dit najaar terecht in die voormalige penitentiaire jeugdinrichting. Het is de bedoeling dat ze er maximaal drie maanden doorbrengen, en bij goed gedrag minder.