nederland

Asielzoekers protesteren in Nijmegen: ‘Heumensoord is the worst’

15 februari 2016

Asielzoekers uit het Nijmeegse tentenkamp Heumensoord demonstreren tegen hun opvanglocatie. Een groep van ongeveer 150 man ging maandagmiddag de straten om onvrede te uiten over de omstandigheden in het opvangkamp in het bos.

Vorige week brachten de Nationale Ombudsman en het College voor de Rechten van de Mens een rapport uit over de omstandigheden in het kamp.

De instanties constateerden dat er een flinke verbeterslag moest worden doorgevoerd en dat een dergelijk opvangcentrum in de toekomst moet worden vermeden, omdat het simpelweg te groot is.

Privacy

Bewoners zouden er gezondheidsrisico’s lopen. Ook is de veiligheid niet gegarandeerd. Vooral homoseksuele asielzoekers zouden veel te last hebben van bedreigingen van medebewoners.

Met het protest van maandag willen de (overwegend Syrische) migranten communiceren dat de asielopvang inhumaan is, meldt De Gelderlander. De asielzoekers willen een gelijke behandeling met asielzoekers in reguliere asielzoekerscentra, die meer privacy hebben in de vorm van een eigen kamer, en wat geld krijgen. De migranten droegen spandoeken bij zich met leuzen als ‘Camp Heumensoord is the worst‘.

Willekeurig

Daarnaast zijn de migranten boos over de procedures, die traag en willekeurig zouden verlopen. De demonstranten liepen maandag onder politiebegeleiding naar het gemeentehuis, waar drie van de bewoners een gesprek mochten aangaan met burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. De demonstratie zou rustig zijn verlopen.

Vorig jaar waren er ook meerdere keren protesten van asielzoekers die werden opgevangen in Heumensoord, dat het grootste noodopvangcentrum van Nederland is.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.