Premium Lock Suze Groeneweg: het eerste vrouwelijke Kamerlid

10 juli 2017Leestijd: 5 minuten
suzegroeneweg

Vandaag 100 jaar geleden, kwam op 3 juli 1918 de eerste vrouw in de Tweede Kamer. Haar naam was Suze Groeneweg. Carla Joosten maakte in juli vorig jaar dit portret van haar.  

Elsevier Weekblad-journalist Carla Joosten bespreekt geregeld de eerste vrouw in een beroep of functie. Dit keer Suze Groeneweg (1875-1940), het eerste vrouwelijke Tweede Kamerlid en ook de eerste vrouwelijke ambtenaar van de burgerlijke stand.

Suzanna (Suze) Groeneweg, dochter van een landarbeider en winkelier, was 43 jaar toen ze in de Tweede Kamer werd gekozen, door mannen. Toentertijd, op 3 juli 1918, hadden alleen mannen algemeen kiesrecht. Vrouwen hadden passief kiesrecht: ze mochten niet kiezen, maar wel gekozen worden. Op 10 juli 1919 veranderde dat en kregen ook vrouwen actief kiesrecht. Groeneweg zou tot 1921 in de Tweede Kamer de enige vrouw tussen 99 mannen blijven.

Dat ze het tot het Binnenhof schopte, kwam niet alleen doordat haar moeder erop had aangedrongen dat dochter Suze, het derde kind in een gezin van vijf, zou doorleren. Ze was ongehuwd gebleven en hoefde daardoor niet haar baan op te geven zodra ze trouwde, zoals destijds gebruikelijk was voor vrouwen in overheidsdienst.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw