Zo veel drugs gebruikt Nederland

06 juni 2017Leestijd: 2 minuten
Een wietkwekerij in Zaltbommel Bron: ANP

Nederland behoort tot de Europese top qua drugsgebruik. Dat meldt het Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA), een agentschap van de Europese Unie. Wat zijn de trends in drugsgebruikend Nederland?

Dinsdag publiceerde het EMCDDA in samenwerking met het Trimbos Instituut een omvangrijk rapport over drugsgebruik in Nederland. Het rapport richt zich onder meer op algemeen drugsgebruik, de gebruikte drugssoorten en verslaving.

Xtc en speed

Nergens in Europa wordt meer MDMA – de werkzame stof in xtc – en amfetamine (oftewel speed) gebruikt dan in Nederland. Het gebruik van xtc als partydrug is de laatste jaren in Nederland genormaliseerd. Ook gebruiken Nederlanders steeds meer speed. De drug is relatief goedkoop en werkt langdurig. Anderen gebruiken speed om snel af te vallen.

Bij cannabisgebruik staat Nederland zesde op de ranglijst. Deze zesde plaats is opvallend, gezien het liberale softdrugsbeleid van Nederland. Cannabis is wel veruit de populairste drug. Uit een enquête blijkt dat 16,1 procent van de mensen in de leeftijdscategorie 15 tot en met 34 jaar het afgelopen jaar hebben geblowd. Cannabis is vooral populair onder jongeren en jongvolwassenen.

Drug voor ‘losers’

Nederland staat op de tweede plaats als het gaat om cocaïnegebruik. Hoewel het aantal opnames van cocaïneverslaafden al jaren afneemt, is de politie niet gerust. Zo wordt Nederland ‘overspoeld’ met het witte poeder; de prijs van de drug neemt af en de politie doet steeds meer vangsten.

In de periode 2006-2015 is het aantal opnames van heroïneverslaafden enorm afgenomen. De nog bestaande groep gebruikers vergrijst en er komen weinig nieuwe jonge verslaafden bij. Veel buitenlandse verslaafden zijn teruggestuurd naar het land van herkomst. Ook het beeld van heroïne (een drug voor ‘losers’) draagt bij aan de afname.