Tweede Kamer

Theo Hiddema botst met PVV over enkelband

01 juni 2017

‘U luistert niet snugger.’ Dat zegt Theo Hiddema van Forum voor Democratie tijdens een interruptiedebat met Gidi Markuszower van de PVV. Tijdens een plenair debat werd gediscussieerd over de enkelband, die op grote schaal wordt doorgeknipt door criminelen.

De PVV vindt dat de enkelband moet worden afgeschaft, en dat criminelen hun straf volledig in de cel moeten uitzitten. Markuszower merkte op dat strafpleiter Hiddema ook voor strengere straffen is, dat blijkt immers uit zijn website. Hij zou er dus goed aan doen het voorstel van de PVV te steunen.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

‘U wilt criminelen met enkelband de straat opgooien, terwijl u op de website zegt dat u strenger wilt straffen.’ Hiddema wees Markuszower erop dat deze twee zaken niets met elkaar te maken hebben.

Hiddema vindt het ‘niet snugger’ om de enkelband af te schaffen. ‘We hebben het over mensen, niet over een zak erwten,’ vindt Hiddema.

‘Er ligt een vonnis, die mensen komen vrij, en de rechter kan ze een enkelband meegeven, wees blij!’ zegt de strafpleiter over de mogelijkheid om zedendelinquenten na hun straf een enkelband te geven.

1.600 enkelbanden

Nederland telt zo’n 1.600 criminelen met een enkelband. De eerste test met de band – waarin een gps-zender is verwerkt – was in 1995. Zodra een crimineel afspraken overtreedt, gaat er direct een alarm af in de meldkamer van de Dienst Vervoer & Ondersteuning in Assen. Ook medewerkers van de reclassering kunnen enkelbanddragers 24 uur per dag volgen.

Dagblad De Telegraaf meldde twee weken geleden dat in 2016 35 criminelen hun enkelband doorknipten. Dat wordt bevestigd door Reclassering Nederland. Het gaat onder anderen om moordenaars (3), overvallers (12) en een verkrachter. Hoeveel doorknippers er weer zijn opgepakt, wil de Reclassering niet zeggen. In 2017 knipten in elk geval twee moordenaars hun enkelband door.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.