misdaad

Snoeiharde kritiek: ‘Platteland luilekkerland voor crimineel’

13 juni 2017

Afgelegen gebieden zijn vaak een ‘luilekkerland voor criminelen’, omdat agenten er niet of nauwelijks komen. Terwijl de politie de blik richt op steden in de Randstad, heeft de rest van Nederland het nakijken.

Daarover klagen twaalf commissarissen van de Koning in een rapport waarover het AD de beschikking heeft.

Politieloos platteland

De prioriteiten van de nationale politie, die in 2013 werd gevormd, zijn verkeerd. Op deze manier ontstaat een ‘politieloos platteland’ waar misdadigers vrij spel hebben, vinden de commissarissen.

Ook is er onvoldoende recherchecapaciteit en een niet goed functionerende waterpolitie. Deze is zo krap bemand dat er geen nauwelijks zicht is op de georganiseerde criminaliteit in bijvoorbeeld jachthavens.

Vakantieparken

In het rapport wordt als voorbeeld de vierhonderd vakantieparken in Gelderland aangedragen. In sommige parken hebben criminelen vrij spel. De commissarissen spreken van sociale problematiek, illegale prostitutie en uitbuiting.

Deze week in Elsevier
Buurtwachten op het platteland gaan steeds vaker zelf de georganiseerde misdaad te lijf, omdat de politie het laat afweten. Woninginbraken, drugscriminaliteit: burgers lossen het zelf wel op. Al leidt dat soms….lees meer >

Nederland, Glanerbrug, 16-3-2017 Repo over de lokale burgerwacht die drugsoverlast wil tegengaan Foto: Flip Franssen

‘Als je als crimineel carrière wil maken, doe je er verstandig aan naar landelijke gebieden te gaan, daar is nauwelijks politie,’ schrijven ze. Regio’s buiten de grote steden slaan gade hoe ‘hun’ agenten worden ingezet bij landelijke activiteiten.

Drugscriminaliteit in Brabant

Vanwege de vorming van de nationale politie worden acties in wijken ‘geruisloos’ geschrapt. Ook gaat er vaak een streep door lopende onderzoeken. De politie wil tegen de krant niet inhoudelijk reageren op de kritiek. Het ministerie van Veiligheid en Justitie gaat ook niet in op het rapport van de Commissarissen.

Eerder schreven de vijf grote Brabantse steden al een brandbrief aan het kabinet waarin zij pleiten voor een aanpak van de georganiseerde drugscriminaliteit. Die is vooral in Brabant wijdverbreid en ingrijpend. De burgemeesters waarschuwden dat de rechtstaat hierdoor wordt aangetast en de democratie wordt ondermijnd door deze ‘sluipmoord’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.