Rutte als eerste naar Tjeenk Willink na echec Klaver

14 juni 2017Leestijd: 2 minuten
Tjeenk Willink komt aan op het Binnenhof, met de fiets - bron:ANP

Na het geklapte formatie-overleg met GroenLinks zoekt informateur Herman Tjeenk Willink verwoed naar pogingen om uit deze impasse te komen. VVD-leider Mark Rutte zal de eerste zijn die aanschuift bij de informateur.

Dat gebeurt woensdag klokslag 16.00 uur. Daarna zal Tjeenk Willink zijn nieuwe ronde gesprekken een uur later voortzetten met Sybrand Buma (CDA).

Vruchteloos overleg

Eerder vandaag kwam de informateur aan bij de Stadhouderskamer aan het Binnenhof, waar de eerste onderhandelingspoging tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks plaatshad. In diezelfde ruimte bespraken D66-leider Alexander Pechtold en Gert-Jan Segers of zijn ChristenUnie de rol van GroenLinks zou kunnen overnemen. Maar dat overleg bleef vruchteloos, nadat Pechtold naar verluidt een voor Segers onmogelijk eisenpakket weglegde.

Vervolgens kwam GroenLinks weer in beeld. Weken achtereen werd gekeken of er toch nog een kabinet kon worden gevormd met Jesse Klaver. Dat bleek niet het geval. Maandag klapte de boel, nog voor goed en wel werd geformeerd. Opnieuw bleek de migratiekwestie het grote struikelblok.

Klaver wil geen migratiedeals

Klaver en zijn partij konden niet akkoord gaan met de verdragen waarbij landen financiële steun ontvangen om teruggestuurde migranten op te vangen. Het is namelijk goed mogelijk dat de Europese Unie, net als met Turkije, migratiedeals moet sluiten met Afrikaanse landen om migratiestromen aan banden te leggen.

Tot grote verontwaardiging van VVD en CDA. Rutte zei verbijsterd te zijn. ‘Het is op iets vastgelopen waar zelfs de meest linkse regering in Europa mee kan instemmen,’ zegt de VVD-voorman dinsdag.