Amsterdam CS

3 Israëliërs gewond bij aanrijding, politie wil niets zeggen

12 juni 2017Leestijd: 3 minuten

De 45-jarige automobilist, die zaterdagavond zeven voetgangers verwondde bij het Amsterdamse Centraal Station, zit nog altijd vast. De politie wil 100 procent zekerheid over wat de aanleiding was. Er zijn nog heel veel vraagtekens.

‘We gaan er vanuit dat hij onwel is geraakt door een lage bloedsuikerspiegel, maar dat willen we wel eerst met 100 procent zekerheid weten,’ zegt een politiewoordvoerder maandag tegenover Elsevier Weekblad. ‘Hij (de autobestuurder, red.) werkt heel goed mee en vindt het vreselijk wat er is gebeurd.’

De Amsterdammer zegt zich niets meer van het incident te kunnen herinneren. Een soort black-out, beaamt de woordvoerder.

Geen info over nationaliteit

Op sociale media wordt volop gespeculeerd of het niet toch een aanslag was. In elk geval dat hier een luchtje aan zit. Eerder op de dag concludeerde de politie na een huiszoeking dat er definitief geen opzet in het spel is. Agenten vonden in het huis van de 45-jarige Amsterdammer geen aanwijzingen die op het tegendeel zouden wijzen. Twee slachtoffers van de aanrijding liggen nog in het ziekenhuis. Zij hebben botbreuken, zegt een woordvoerder.

De slachtoffers zijn voornamelijk toeristen. Volgens het Israëlische medium Ynet hebben drie gewonden de Israëlische nationaliteit. De politie wil daar tegenover Elsevier Weekblad niets over zeggen. ‘Daarover doe ik geen mededeling. Ik vind het niet zo belangrijk. Wij spreken van toeristen,’ aldus de woordvoerder.

De Israëlische ambassade bevestigt dat er drie Israëliërs gewond zijn geraakt bij het incident. Volgens een woordvoerder zijn ze intussen allen ontslagen uit het ziekenhuis.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Trambaan

De automobilist werd zaterdag aangesproken en bekeurd door agenten omdat hij op de trambaan reed, schreef de NOS. Hij maakte toen volgens de politie nog geen verwarde indruk. Hem werd opgedragen dat hij stapvoets de trambaan moest volgen om weer op de gewone rijbaan terecht te komen. Vervolgens reed hij in volle vaart het Stationsplein op, waar geen auto’s mogen komen. Bij de metro-ingang knalde hij op een muurtje. Dat gebeurde rond 21.00 uur. De politie vatte de man in de kraag.

Tegenover de Amsterdamse stadszender AT5 trekken meerdere getuigen de lezing van de politie in twijfel. Zo zou de auto eerder al met hoge snelheid vanuit westelijke richting naar de tramhalte aan de Westzijde van het Centraal Station zijn gereden.

Lees hier meer over wat getuigen zagen: het was een ‘geïrriteerde automobilist’ >

2017-06-10 00:00:00 AMSTERDAM - Politie verricht onderzoek voor het centraal station van Amsterdam waar zich een incident met een auto heeft voorgedaan. ANP EVERT ELZINGA

Een andere omstander is verbaasd over de lezing van de politie dat de man onwel werd. ‘Ik zag de auto staan op de tramrails en dacht nog “goh, als er een aanslag komt, dan is dit het”.’ De bestuurder werd aangesproken door twee agenten. Ik heb er even naar gekeken en liep toen door. Ik was zo’n honderd meter verder toen de wagen er dus vandoor scheurde. In mijn beleving is de man opzettelijk gevlucht voor de politie. Maar dat hoor je niet terug.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.