Media-filmpje van DENK ‘slaat echt nergens op’

17 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Rutte heeft geen goed woord over voor het filmpje van DENK over de media - Foto's: ANP

Zowel premier Mark Rutte als vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) heeft flinke kritiek op het inmiddels beruchte filmpje van DENK. De politieke beweging beschuldigt ‘de media’ daarin de waarheid te willen achterhouden.

Het slaat echt helemaal nergens op, is de mening van Rutte.

Poortwachter

De premier spreekt over een ‘onbegrijpelijke aanklacht’. Hij is het niet eens met de suggestie dat journalisten een ‘collectief machtsbolwerk’ zouden zijn van aanklager, rechter en uitvoerder in één. ‘Dat slaat natuurlijk nergens op,’ aldus Rutte. Zelf is hij ook niet geheel ‘kritiekloos’ op de journalistiek in Nederland, zegt hij erbij.

Lees ook ‘Trap niet in de selectieve waarheden van DENK’2016-05-30 13:59:45 ROTTERDAM - Groepsfoto van (VLNR) Tunahan Kuzu, Sylvana Simons, Farid Azarkan en Selcuk Ozturk, onderdeel van de politieke beweging DENK. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

De beweging DENK publiceerde begin deze week een video over de media, die ‘de poortwachters van de gevestigde orde’ zouden zijn. ‘Trap er niet in’, zei medeoprichter van DENK Tunahun Kuzu met geheven vingertje.

Lodewijk Asscher kritiseerde het filmpje vrijdag ook. Hypocriet volgens hem: als DENK er zo op tegen is dat mensen over één kam worden geschoren, dan moet de beweging dat zelf ook niet doen bij journalisten. ‘Als je staat voor verbinding, maak het dan ook waar,’ aldus Asscher.

Het is de taak van de media om politici te controleren en kritisch te volgen, iets wat volgens Asscher ook gebeurt. ‘Dat maakt dat dit een vrij land is’.

Anticiperen

Een dag nadat de video uitkwam, publiceerde NRC Handelsblad een stuk over een integriteitsonderzoek naar de medeoprichter van DENK en Tweede Kamerlid Selcuk Ozturk.  Het artikel zou frauduleuze zaken van Ozturk ten tijde van zijn positie als gemeenteraadslid in Roermond blootleggen.

De politieke beweging wordt er nu van beticht op dit onderzoek te anticiperen, en op voorhand alvast de aanval op de media te hebben geopend.

De oprichters van DENK Ozturk en Kuzu kwamen later deze week enigszins terug op de boodschap van hun filmpje: die geldt alleen voor journalisten die zich aangesproken voelen, zeiden zij.