nederland

Asscher: ‘Drie letters voor de informateur: nee’

20 juni 2017

PvdA-leider Lodewijk Asscher werd vandaag opnieuw door de informateur Herman Tjeenk Willink uitgenodigd voor een gesprek. Asscher blijft onbuigzaam: hij schuift niet aan bij VVD, CDA en D66.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Opnieuw kwam Asscher hetzelfde bericht naar buiten: hij gaat niet samenwerken met de drie partijen VVD, CDA en D66. De negen zetels van de Partij van de Arbeid kunnen bijdragen aan een meerderheid. Er is nog een alternatief mogelijk met de ChristenUnie, maar dat heeft niet de voorkeur van D66 leider Alexander Pechtold.

‘Drie letters’

Asscher heeft geen boodschap aan de impasse. ‘In de politiek moet je nooit nooit zeggen, maar ik kan wel nee zeggen,’ zegt Lodewijk Asscher tegen BNR Nieuws. ‘Drie letters. Mensen vinden dat heel moeilijk te accepteren, maar de PvdA moet opkomen voor onze kiezers, onze idealen en voor Nederland. Ik zal onze idealen voorop stellen.’

Asscher is consistent in zijn weigering om deel te nemen aan gesprekken met de drie partijen. Afgelopen weekend liet hij er in een interview met het AD weinig gras over groeien: ‘Ik schuif niet aan bij het motorblok. Punt.’ Ook secondant Jeroen Dijsselbloem liet al weten dat de Partij van de Arbeid niet hoeft worden gebeld. ‘We sluiten onszelf uit,’ aldus de demissionair minister van Financiën.

Ruim baan voor Segers

Gert-Jan Segers maakte hier eerder op de dag dankbaar gebruik van, door te stellen dat Asscher zijn weigering zwart op wit zou moeten schrijven: daarmee wordt de afwijzing van eventuele coalitieonderhandelingen definitief. Het voordeel voor Segers is dat hij dan meer bewegingsruimte heeft in de onderhandelingen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.