nederland

Jong GroenLinks wil dat Klaver CDA uitsluit

15 mei 2017

De jongerenorganisaties van GroenLinks en het CDA hebben weinig goede woorden voor elkaar over. Maandag openden Dwars en CDJA de aanval over de gesprekken aan de formatietafel over het milieu.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Jongerenorganisatie Dwars van GroenLinks  wil dat Jesse Klaver stopt met onderhandelen over een kabinet met het CDA. De VVD, D66 en GroenLinks zouden een ‘duurzaam blok’ moeten voeren. Eventueel zouden de ChristenUnie en de PvdA zich daar nog bij kunnen voegen.

‘De markt’

Het CDA en haar jongerenorganisatie houden zich alleen maar bezig met ‘de markt’ die de problemen rond de energietransitie zou moeten oplossen. Volgens Dwars doet de partij niet genoeg om een duurzaam akkoord te tekenen.

Het CDJA reageert ziedend. Volgens de jonge christen-democraten probeert GroenLinks de formatiegesprekken te laten klappen. ‘Het lijkt er steeds meer op dat er binnen GroenLinks het idee leeft dat het laten klappen van de onderhandelingen de beste optie is,’ schrijft CDJA-voorzitter Ard Wannink in een reactie. ‘Dat GroenLinks dat nu probeert via haar jongerenorganisatie komt niet geheel onverwacht. We zagen het afgelopen jaar al dat Dwars volledig aan de leiband van het partijbestuur van GroenLinks liep.’

Duurzaamheid lokaal regelen

De energietransitie moet volgens het CDA worden geregeld vanuit lokale organisaties, de markt en de landelijke overheid. Het thema van de eerstvolgende dag van de duurzame CDA’ers staat dan ook in het thema van ‘duurzaamheid, vooral een lokale zaak’.

‘Partijen als de VVD en het CDA zullen altijd de voorkeur geven aan een bottom up-benadering. Het hoeft niet altijd op een GroenLinks-manier,’ zegt Kip. De rechtse partijen kijken veelal hetzelfde naar de energietransitie: die moet deels vanuit de markt worden geregeld, en het is niet de bedoeling dat de burger bakken met geld betaalt voor een duurzaam beleid.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.