nederland

Jonge D66’ers hadden vertrouwen in kabinet met CU

24 mei 2017

De jongerenvereniging van D66, de Jonge Democraten, had vertrouwen in samenwerking met de ChristenUnie. Partijleider Alexander Pechtold besloot dinsdag met CU-leider Gert-Jan Segers dat verder praten geen zin heeft.

De verschillen tussen de partijen zijn niet te overbruggen, was de conclusie die Segers en Pechtold na een urenlang gesprek trokken. Volgens de Jonge Democraten – de jongerenvereniging van D66, die bekend staat als progressieve en liberale beweging – had het goed kunnen komen.

‘Pechtold weet hoe gevoelig het ligt’

‘Pechtold had een duidelijk signaal naar de achterban gegeven dat samenwerken met CU niet zomaar ging,’ zegt Wouter van Erkel, voorzitter van de Jonge Democraten, tegen elsevier.nl. ‘Maar het was wel een goed teken dat ChristenUnie bijvoorbeeld van progressieve onderwerpen als de wietwet en de wet voltooid leven geen breekpunt heeft gemaakt.’

D66 moet de ambitie te regeren en het progressieve beleid op de kaart te zetten afwegen tegen de ideologie van haar achterban, zegt Van Erkel. ‘Maar Pechtold weet dat echt wel en heeft van het verleden geleerd wat er kan gebeuren als je regeert met partijen die ideologisch ver van je afstaan. Hij weet hoe gevoelig het ligt.’

Samenwerking met de ChristenUnie zou zo slecht nog niet zijn, vinden de Jonge Democraten. Ze zijn blij met de ChristenUnie als het gaat over migratie en het klimaat, hoewel de ‘groene’ partijen in de coalitie met GroenLinks wel meer zetels hadden gehad. ‘Het onderwerp duurzaamheid is wel goed naar voren gekomen de afgelopen weken. Jongeren hebben hier echt een prioriteit van gemaakt, en duurzaamheid op de agenda gezet.’

Wietwet als paradepaardje

Het grootste struikelpunt met de ChristenUnie was volgens Van Erkel niet de wet voltooid leven geweest, maar vooral de wietwet. De wet voor regulering van wietteelt is een paradepaardje van D66. ‘Die wet is voor ons juist heel belangrijk.  ‘Wij hebben wat dat betreft ook binnen D66 een zeer liberaal geluid laten horen.’

De Jonge Democraten riepen de partij in het verleden zelfs op te pleiten voor de regulering van harddrugs als XTC. De wietwet is een belangrijk onderwerp voor de Jonge Democraten, maar ook voor de JOVD – gelieerd aan de VVD. De JOVD stelt zich progressiever op dan de VVD zelf: de jonge liberalen zijn groot voorstander van de wietwet en de wet voltooid leven.

Niet alleen de ChristenUnie, maar vooral het CDA is daar fel op tegen. Anti-drugs-beleid is een van de speerpunten van de christendemocraten.

Hoewel Segers en Pechtold na urenlang overleg op dinsdag duidelijk aangeven niets te zien in een kabinet met CU en D66, hopen de VVD en het CDA nog wel op die combinatie. Volgens informateur Edith Schippers is de combinatie VVD, CDA, D66 en CU de enige mogelijkheid voor een meerderheidskabinet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.