JOVD: ‘Mastodonten van 75+ aan het woord over GroenLinks’

20 april 2017Leestijd: 2 minuten
De Ridder Foto: JOVD/YouTube screenshot

VVD-prominenten die alarm slaan over mogelijke samenwerking met GroenLinks spreken alleen voor de oude generatie, zegt de jongerentak van de partij. De Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) hoopt juist dat de VVD in zee gaat met de partij van Jesse Klaver.

‘Ik vind het een beetje te makkelijk van De Telegraaf,’ zegt JOVD-voorzitter Rutger de Ridder tegen elsevier.nl over het artikel waarin VVD’ers zich beklagen over de gesprekken tussen GroenLinks en VVD. De partijen zouden te ver van elkaar af staan. ‘De krant zocht duidelijk naar oud-VVD-politici en een paar fractievoorzitters die er toevallig zo over denken.’

VVD-prominenten zien kabinet met GroenLinks echt niet zitten: ‘Dit is onhaalbaar’

Groen beleid met rechtse invulling

Het klimaat is een van de belangrijkste onderwerpen van het moment, en de energietransitie moet wat de JOVD betreft een speerpunt zijn. VVD-coryfeeën als Hans Wiegel (erevoorzitter van de JOVD) en Frits Huffnagel maken zich vooral zorgen over de economische plannen van GroenLinks.

De rekening van de energietransitie zou terechtkomen bij de middenklasse. Die zorg is begrijpelijk, volgens De Ridder: duurzaamheid moet economische groei niet in de weg zitten. Hij hoopt dat het klimaat op een liberale manier juist een belangrijk thema binnen de VVD kan worden.

‘Natuurlijk is dan de invulling belangrijk. Kritische VVD’ers zeggen op te staan als de invulling van het duurzaamheidsbeleid tegen het VVD-beeld ingaat. Dat mag ik toch hopen! Als de partij dan niet vasthoudt aan liberale standpunten, zullen wij er ook wat van zeggen.’

Als het aan de JOVD ligt, is samenwerking met de ChristenUnie en de SGP, het alternatief dat door de oudere VVD’ers wordt geopperd, al helemaal onwenselijk. De jonge liberalen zien euthanasiewetgeving en de wietwet als belangrijke onderwerpen, en de christelijke partijen weigeren over die thema’s vaak concessies te doen.

[tweet_box design=”box_04″ float=”none”]JOVD-voorzitter: ‘De duurzaamheidsstandpunten van de VVD zijn wat magertjes.'[/tweet_box]

Generatiekloof

De Ridder suggereert dat er sprake is van een generatiekloof in de partij. ‘In dat artikel komen duidelijk de mastodonten van 75 plus aan het woord.’ Die moeten volgens de jonge liberaal meer aan de jongere generatie denken.

GroenLinks: een stuk linkser dan ze lijken – is de radicale getuigenispartij van vroeger voorbereid op compromissen?

Waarom besteedde de VVD dan zo weinig aandacht aan duurzaamheid in het partijprogramma? ‘In het verkiezingsprogramma was het softdrugsbeleid een belangrijk punt voor ons. Maar de VVD-standpunten over duurzaamheid zijn inderdaad wat magertjes. Zeker ten opzichte van het solide beleid dat minister Henk Kamp [Economische Zaken, red.] de afgelopen jaren heeft gevoerd.’

Overigens lijkt de VVD het groene gedachtegoed, bijvoorbeeld op lokaal niveau, snel te omarmen. Oud-minister Ed Nijpels roept de partij al jaren op om het voortouw te nemen in het klimaatdebat, en premier Mark Rutte zelf schreef in 2008 al een pamflet over de rechtse invulling van de energietransitie.