voetbal

Ajax verliest met 2-0 van Manchester United in Stockholm

23 mei 2017Leestijd: 3 minuten

Ajax heeft met 2-0 verloren van Manchester United in de finale van de Europa League in Stockholm. De Engelse club mag daarmee voor het eerst de UEFA Cup in ontvangst nemen.

De droom van Ajax over een gewonnen Europa League eindigde woensdagavond met bittere nederlaag tegen Manchester United (0-2). Wat de spelers van trainer Peter Bosz woensdag ook probeerden in de Friends Arena van Stockholm – ze kregen de goed georganiseerde tegenstander nauwelijks aan het wankelen.

Champions League-kwalificaties

Ajax greep niet alleen naast een tiende Europese beker. De club sluit het hele seizoen af zonder een prijs en moet zich nu via de voorronden zien te kwalificeren voor de prestigieuze en lucratieve Champions League.

Aan het einde van een indrukwekkende Europese campagne bewaarde Ajax de beste wedstrijd niet voor de finale. De ploeg had het te moeilijk met de speelwijze van Manchester United dat na balbezit alleen centrumspits Marcus Rashford eenzaam voorin hield en het middenveld met vijf spelers dichtspijkerde. Juist tegen zo’n goed georganiseerde tegenstander moet je zuiver spelen. Ajax speelde te slordig en leverde de bal daardoor te vaak bij de tegenstander in.

Gelukkige openingstreffer

De openingstreffer van Manchester United was een gelukkige. Na een mislukte ingooi van Jaïro Riedewald kreeg Paul Pogba de bal in de achttiende minuut via Juan Mata en Marouane Fellaini voor zijn voeten. De duurste voetballer van de wereld schoot via een been van Davinson Sánchez raak (1-0). Eenmaal op voorsprong voelde Manchester United zich nog minder geroepen aan te vallen. Trainer José Mourinho liet zijn spelers wachten op een foutje van Ajax. Hij werd te vaak op zijn wenken bediend.

Ondanks het vele balbezit kwam Ajax in de hele finale niet tot één echte uitgespeelde kans. United werd ook nauwelijks gevaarlijk maar verdubbelde in de 48ste minuut wel de score toen Henrich Mchitarjan met Matthijs de Ligt in zijn buurt met een halve omhaal scoorde (2-0). Trainer Bosz wisselde de onzichtbare Kasper Dolberg voor David Neres en haalde Lasse Schöne naar de kant voor Donny van de Beek.

Het mocht allemaal niet baten, want United speelde de eindstrijd ook vrij probleemloos uit toen Ajax na de wissel van Riedewald voor Frenkie de Jong met drie verdedigers verder ging.

Museumplein

Tien minuten voor het eindsignaal verlieten de eerste voetbalfans al het Museumplein in Amsterdam, zichtbaar teleurgesteld. Aan het begin van de wedstrijd was de menigte op het overvolle plein nog in een euforische stemming.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Eerder liet de Amsterdamse politie Nederlanders dan ook weten niet naar Amsterdam te komen voor de finale. De stad was rond 18.30 al afgeladen met voetbalsupporters.  In totaal reisden zo’n 120.000 mensen af naar de hoofdstad om de finale te volgen.

De NS liet weten voorbereid te zijn op een massale uittocht uit Amsterdam woensdagavond na de wedstrijd. Er worden extra materieel en extra personeel achter de hand gehouden. Die extra capaciteit wordt ingezet als dat nodig is. Het advies is wel om niet de allerlaatste trein te nemen. De ANWB liet eerder weten geen problemen op de weg te verwachten naar aanleiding van de wedstrijd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.