Geen straf voor ‘domme hoofddoekactie’ agent

21 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Politieagenten in Londen Foto: ANP

De Amsterdamse wijkagent die zaterdag op straat ging met een hoofddoek bij haar uniform, krijgt geen straf. Religieuze uitingen zijn niet toegestaan bij het politie-uniform. De  politie Amsterdam gaat in gesprek met de wijkagent.

Donderdag kwam aan het licht dat de Amsterdamse politie overweegt hoofddoeken toe te staan bij het uniform als blijkt dat het zou helpen diversiteit in het korps te verbeteren. Politiechef Aalbersberg kreeg flinke kritiek van vakbonden en politici, die zeggen dat een hoofddoek bij het uniform de neutraliteit van de agenten in het geding brengen.

Politie Amsterdam neemt afstand

De agent, wier naam onbekend is, ging zaterdag de straat op in haar politie-uniform en een hijab. Ze is zelf geen moslima, maar wilde een punt maken. De actie van de agent werd gesteund door PvdA-raadslid Sofyan Mbarki. ‘Ze neemt stelling in de discussie en ik ben het met haar eens,’ aldus Mbarki tegen At5. ‘Ook ik ben voor een divers korps die haar werk goed kan doen in een diverse stad als Amsterdam.’

De politie Amsterdam veroordeelt de actie. Chef Aalbersberg mag dan hebben gezegd dat het bestuur overweegt de hoofddoek toe te laten, het plan is verre van concreet. De actie van de wijkagent valt dan ook niet in goede aarde bij het korps.

‘Wij gaan met betrokken wijkagente in gesprek,’ zegt Politie Amsterdam op Twitter. ‘Het betreft een individuele actie. Ons uniform is lifestyle-neutraal, daar verandert niks aan.’ Maandag zegt de politie dat de wijkagent geen straf zal krijgen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Gedragscode uitstraling politie

Ook politici – van de SP tot de PVV – veroordelen de actie. ‘De politie is er voor iedereen en behoort neutraliteit uit te stralen. Daar passen religieuze uitingen, zoals de hoofddoek, niet bij,’ schrijft SP-Kamerlid Sadet Karabulut op op Twitter. VVD-raadslid Samira Bouchibti noemt de actie van de wijkagent ‘nogal dom’. Bouchibti is blijd at het ‘slechts om een individuele actie’ gaat.

De PVV vraagt zich af of de agent niet gewezen moet worden op de gedragscode uit 2011. In de ‘Gedragscode voor uitstraling politie’ zette oud-minister van Justitie Ivo Opstelten samen met de vakbonden een code voor de gehele Nederlandse politie.

Agenten dienen zich volgens de partijen ‘te onthouden van uitingen en versierselen die afbreuk doen aan de gezagsuitstralende, neutrale en veilige houding’. In de gedragscode staat niet alleen dat agenten afstand moeten nemen van zichtbare uitingen van religieuze en politieke overtuigingen, maar ook dat zichtbare tatoeages en uitzonderlijke haarkleuren niet worden toegestaan.