politie

Rotterdam en Den Haag gaan niet mee in Amsterdamse hoofddoekdiscussie

19 mei 2017

De suggestie van de Amsterdamse politie om het verbod op geloofsuitingen te heroverwegen in het belang van diversiteit, wordt niet gesteund door politiekorpsen in andere grote steden. Zowel de politie in Den Haag als die in Rotterdam zegt de landelijke richtlijnen te volgen.

In Nederland is er een scheiding van kerk en staat, en daarom is het niet de bedoeling dat politieagenten religieuze symbolen als een kruis, keppeltje of hoofddoek dragen. Maar in een poging de diversiteit van het korps te vergroten, denkt de politie in Amsterdam erover de regels te herzien.

Diversiteit

Het voorstel is van politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg. Hij verklaarde dat het Amsterdamse korps in samenwerking met zijn directeur diversiteit Fatima Elatik aan maatregelen werkt, onder meer om de hoofddoek deel te maken van het politie-uniform. ‘Stel dat het niet lukt om voldoende agenten met een migratieachtergrond te werven, dan is dit een maatregel die effect kan hebben,’ zegt Aalbersberg.

Een groep leidinggevenden sloeg in februari alarm over het gebrek aan diversiteit in het korps. Vooral in Amsterdam wordt het gebrek aan diversiteit als een probleem gezien. Meer dan de helft van de Amsterdammers heeft een migratieachtergrond, en slechts één op de vijf Amsterdamse politieagenten is allochtoon.

Steden met grote allochtone bevolking

Maar in andere steden met een grote allochtone bevolking, wordt de suggestie van Aalbersberg niet ondersteund.

‘Zoals ze het in Amsterdam doen, zo doen wij het niet. Wij hebben daar ook geen behoefte aan. Wij volgen de landelijke lijn. Beslissingen daarover liggen uiteindelijk bij het ministerie van Justitie,’ zegt een woordvoerder van de politie Rotterdam vrijdag tegen Elsevier. Rotterdam heeft het hoogste percentage allochtone inwoners van Nederland.

Het Haagse politiekorps staat op hetzelfde standpunt. ‘Dat wil niet zeggen dat het hier niet leeft, maar een besluit over het uniform ligt bij het ministerie,’ zei een woordvoerder donderdag.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Demissionair minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok (VVD) is er duidelijk over: geen hoofddoek voor agenten. ‘Geloofsuitingen zijn niet te combineren met het politie-uniform. Een uniform straalt neutraliteit en uniformiteit uit,’ aldus Blok.

Ook vanuit de Tweede Kamer klinkt weerstand tegen het plan. Onder meer VVD, CDA en PVV zijn fel tegen opheffing van het verbod op geloofsuitingen bij de politie.

Fatima Elatik ontkent vrijdag dat zij het brein achter het hoofddoekplan zou zijn, zoals het AD had gemeld. Het plan was al lang voor haar komst in werking gesteld, schrijft zij op Facebook.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.