Politie pakt deze terreurverdachten op in Sint-Oedenrode

02 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Al-Shabaab pleegde op 25 januari een aanslag op een hotel in de hoofdstad Mogadishu, Somalië Bron: AFP

Een arrestatieteam van de politie heeft vorige week woensdag twee terreurverdachten opgepakt in het Brabantse Sint-Oedenrode. Een van hen werd kort na de arrestatie weer vrijgelaten.

De twee mannen werden opgepakt nadat zij in de gaten waren gehouden door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), meldt het Openbaar Ministerie. Dat de arrestatie nu pas openbaar is gemaakt, komt doordat de politie eerst verder onderzoek wilde doen naar de verdachten, laat politiewoordvoerder Wim de Bruin weten aan Elsevier.nl.

Om wie gaat het?

Volgens het Eindhovens Dagblad hebben beide mannen een Somalische afkomst. Het gaat om de 21-jarige Abdirahman en zijn logé Mohammed (22), die in Arnhem werd geboren. Ze leerden elkaar vier jaar geleden kennen in Kenia. Mohammed was daar op vakantie, Abdirahman reisde met zijn broer en zusje via Kenia naar hun moeder in Nederland. De twee raakten bevriend en hielden contact via WhatsApp. Mohammed kwam diverse keren bij Abdirahman in Sint- Oedenrode logeren.

Een uur na de arrestatie viel een zwaarbewapend politieteam het huis van Abdirahman binnen. Zijn broer, zusje en hun moeder werden gefouilleerd. De politie nam telefoons en laptops in beslag. Abdirahman werd kort verhoord en zat een nacht in de cel. De verdenkingen tegen hem lijken niet zwaar. De andere verdachte, de 22-jarige Mohammed, wordt morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris wegens deelneming aan de terroristische organisatie Al-Shabaab in Somalië.

Mohammed zou sinds vorig jaar actief zijn geweest voor de islamitische terreurbeweging. Abdirahman heeft Mohammed nooit iets horen zeggen over terreur of Al-Shabaab. Ze hadden het alleen over meisjes en speelden het voetbalspel FIFA op zijn PlayStation.

Aanslag Mogadishu

De Somalische terreurbeweging was maandag nog actief. Twee mannen die werden verdacht van verkrachting en moord zijn door de Somalische terreurgroep geëxecuteerd, meldt de Afrikaanse nieuwssite All Africa. Een maand geleden pleegde de terreurbeweging een aanslag met een autobom in de hoofdstad Mogadishu.

Al-Shabaab is een aftakking van Al-Qa’ida die actief is in Somalië. De jihadistische organisatie heeft dezelfde ideologie als Al-Qa’ida, meldt de AIVD.