nederland

Koning wordt 50: hoe veranderde Nederland tijdens zijn leven?

26 april 2017Leestijd: 1 minuut

Op zijn vijftigste regeert koning Willem-Alexander een land dat sinds zijn geboorte op 27 april 1967 sterk is veranderd. Nederlanders zijn met veel meer, hebben meer keuzes en meer welvaart. Een halve eeuw in cijfers laat de ontwikkelingen goed zien.

Toen de huidige Koning in 1967 ter wereld kwam, waren er circa 12,5 miljoen Nederlanders. Dankzij structurele geboorteoverschotten, migratiegolven en een flink gestegen levensverwachting zijn we vijftig jaar later met 17 miljoen. Afgelopen jaren groeide de bevolking nog flink door de toestroom van vluchtelingen, maar het einde van de demografische groei lijkt in zicht; Nederland vergrijst en het geboorteoverschot wordt elk jaar kleiner.

Nederland veranderde ook op allerlei andere manieren. Door een sterk gestegen welvaart besteden Nederlanders veel minder van hun inkomen aan voedsel en kregen ze vanaf de jaren zestig steeds meer geld voor luxeproducten. In 1967 werd bijvoorbeeld kleurentelevisie geïntroduceerd, een toen nog peperdure buitenissigheid die slechts een enkeling zich kon permitteren. Tien jaar later stond er zo’n toestel in de helft van de huiskamers. Zo ging het ook met cd-spelers, computers, buitenlandvakanties en andere luxe. Lees verder >

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.