nederland

Formatie ligt stil op vrijdag, want Jesse Klaver wil papa-dag

07 april 2017

De onderhandelingen over een nieuw kabinet zijn in volle gang, maar op vrijdag zullen ze voortaan worden gestaakt. GroenLinks-leider Jesse Klaver wil dan namelijk een papa-dag.

Dat heeft Klaver met de drie andere partijen (VVD, CDA en D66) afgesproken, schrijft hij in een e-mail aan alle Groenlinks-leden. ‘Fijn, want dan ben ik het liefst bij mijn kinderen. Zeker als het zo’n mooi weer is. Na het weekeinde gaan we dan met nieuwe energie weer verder,’ aldus de dertigjarige Klaver volgens onder meer Het Parool. Elsevier.nl heeft het verhaal gecheckt bij GroenLinks. Een woordvoerder van Klaver wilde verder geen commentaar geven.

Een week geleden werd er nog wel onderhandeld op vrijdag. Informateur Schippers en de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en GroenLinks ontvingen toen een drietal deskundigen om het actuele financieel-economisch beeld te bespreken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Voorzichtig optimistisch

Gisteren zei Klaver positief te zijn over de voortgang in de onderhandelingen. ‘Het gaat de goede kant op,’ zei hij. Halbe Zijlstra – adjudant van VVD-leider Mark Rutte – hield zich meer op de vlakte. Volgens hem wordt er ‘vaart gemaakt‘.

Maar het is natuurlijk zeer de vraag of VVD, CDA, D66 en GroenLinks erin slagen straks samen op het bordes te staan, gebroederlijk naast de Koning. ‘Dit zijn altijd langlopende processen,’ zegt Rutte, die waakt voor te veel optimisme. Vooral VVD, CDA en GroenLinks verschillen sterk van elkaar, verschillen die tijdens de verkenning ook voortdurend werden benadrukt. VVD, CDA en D66 zijn broodnodig om een kabinet te kunnen vormen, Klavers GroenLinks is dat zeker niet.

Rutte, Sybrand Buma (CDA) en Alexander Pechtold (D66) waren minder spraakzaam dan hun collega op links. In een persconferentie over de voortgang van de formatie zegt Schippers donderdag dat het ‘een intensief en ingewikkeld proces’ is: ‘Het is niet zomaar klaar. Er zijn grote verschillen tussen de partijen.’ Volgens Schippers is er niet alleen maar geïnventariseerd, maar zijn ook inhoudelijk meerdere onderwerpen besproken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.