nederland

Baudet verbaast Kamer met steun aan DENK-motie

20 april 2017

Gefronste wenkbrauwen in de Tweede Kamer na een motie van DENK-Kamerlid Tunahan Kuzu om de banden met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aan te halen. De motie kon alleen rekenen op steun van Forum voor Democratie (FvD).

Met de motie wil DENK de ‘diplomatieke banden met Turkije zo vlug mogelijk weer herstellen’. De betrekkingen liepen schade op toen de Turkse regering bewindslieden campagne wilde laten voeren in Nederland, tegen de wens van de Nederlandse regering in.

Kuzu wil praten met de Turkse regering, ‘in het belang van Nederland, in het belang van de Turkse Nederlanders, in het belang van Nederlanders in Turkije, in het belang van terrorismebestrijding, in het belang van klimaatproblematiek, in het belang van het vluchtelingendrama, en nog heel veel dingen.’

‘Realpolitici en realposeurs’

‘Wij stemmen voor alle moties waar we het mee eens zijn, en in dit geval kwam de motie van DENK,’ zegt FvD-leider Thierry Baudet in een video-interview.  ‘Nederland moet gewoon normaal met iedereen in de wereld omgaan,’ zegt Baudet. ‘We hebben ook normale banden met allerlei landen waarvan er heel veel dingen gebeuren waar we het niet mee eens zijn. Dat hoort bij internationale politiek.’

Over het feit dat Erdogan Nederland eerder onder meer fascistisch noemde, zegt Baudet: ‘Dat is zeer te betreuren natuurlijk. Maar je moet wel gewoon normaal met elkaar blijven omgaan. En ach, dat kunnen we best hebben, zo’n belediging. We lachen erom.’

VVD-Kamerlid Han ten Broeke vindt de realpolitieke benadering van Baudet een farce: ‘Je hebt realpolitici en je hebt realposeurs. Die laatste categorie vrees ik dat onze vriend Baudet een beetje toebehoort.’ zegt Ten Broeke. Argument daarvoor is dat Baudet tegen de kandidaatstatus van Turkije heeft gestemd, maar wel voor de motie van DENK. ‘Dat is geen realpolitik,’ aldus Ten Broeke. ‘Bij realpolitik moet je letten op je eigen belangen, en het is niet in ons belang om Erdogan ons hier de wet voor te laten schrijven.’

Geen steun na referendum

D66-Kamerlid Kees Verhoeven hekelt de motie, vooral in het licht van het Turkse referendum afgelopen weekend. ‘Dit was gewoon een motie voor de bühne van DENK, die vervolgens zegt: “met de verkiezingen in Turkije is niks misgegaan, 2,5 miljoen stembiljetten die niet zijn afgestempeld, maakt ons niet uit”, als je dan vervolgens pleit voor bilaterale banden aanhalen, dan is het gewoon een nepmotie, en daar stemt D66 dan ook niet voor,’ aldus Verhoeven.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

De Turkse oppositie probeerde de uitslag van het referendum aan te vechten, omdat er ongestempelde stembiljetten werden meegenomen. Het kamp van Erdogan won met een nipte meerderheid van 51.4 procent.

De Europese Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) sloeg bovendien alarm over het verloop van  het stemproces. Het nee-kamp zou niet genoeg de kans hebben gekregen zich te laten gelden in campagnetijd. Woensdag wees de Turkse hoge kiesraad de bezwaren van de oppositie af, en verklaarde de uitslag opnieuw geldig.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.