buitenland

Turkse kiesraad wijst pleidooi van oppositie resoluut af: ‘referendum is geldig’

19 april 2017

De Turkse hoge kiesraad (YSK) wijst alle klachten van oppositiepartijen over het proces van het referendum afgelopen zondag af. Ook het verzoek van de seculiere CHP, de grootste Turkse oppositiepartij, om de uitslag ongeldig te verklaren is resoluut afgewezen.

De kiesraad kwam na het referendum onder vuur te liggen, onder meer vanwege het besluit om zondag halverwege de dag ook ongestempelde stempassen goed te keuren. Volgens Turkse juristen was dat in strijd met de wet.

Ongestempelde biljetten

Daarnaast voelden veel Turken zich tijdens het referendum op de vingers gekeken, aldus de CHP, die een gebrek aan privacy voor veel stemmers als een van de belangrijkste redenen noemde om bezwaar aan te tekenen tegen de uitslag.

Ook dat er ongestempelde biljetten werden toegelaten, wordt als reden aangegeven. ‘Het aantal verdwenen stemmen tijdens dit referendum is ongekend voor Turkse verkiezingen,’ verklaarde CHP-vicevoorzitter Bülent Tezcan.

Woensdag voegde ook de Koerdische oppositiepartij HDP zich bij het bezwaar tegen de uitslag. Vicevoorzitter Mithat Sancar zei ook dat het referendum niet eerlijk is verlopen. Hij wees er onder meer op dat campagne moest worden gevoerd terwijl veel HDP-prominenten in de cel zaten en de noodtoestand in Turkije van kracht was.

Ook Sancar was van mening dat het goedkeuren van stembiljetten zonder stempel frauduleuze toestanden in de hand kan hebben gewerkt. ‘Dit referendum zal altijd omstreden blijven,’ waarschuwde de HDP-vicevoorzitter, die vindt dat het nu onmogelijk is om te controleren hoeveel ongeldige of vaste stemmen zijn uitgebracht.

Het ja-kamp van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan won met een nipte meerderheid van 51,5 procent. Of er sprake is geweest van valse stemmen, is daarom des te meer van belang.

Hoogste rechter

Eerder haalden ook waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) uit naar het stemproces. De twee kampen zouden geen gelijke kansen hebben gehad. In de aanloop naar het referendum had het nee-kamp nauwelijks de mogelijkheid om zijn standpunten in de media bekend te maken.

De CHP verklaarde maandag dat indien de kiesraad het referendum niet ongeldig zou verklaren, de partij het er niet bij zou laten zitten. De seculieren willen de strijd tot aan de hoogste rechter voeren.  Mocht dat geen resultaat opleveren, dan overweegt de partij de zaak voor te leggen aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.