Oppositie: tot het uiterste om Erdogans winst te bevechten

17 april 2017Leestijd: 2 minuten
Aanhangers van de CHP tijdens de eerste exitpolls van het referendum zondag - Foto: AFP

De CHP, de grootste oppositiepartij van Turkije, heeft maandag aan de Turkse kiesraad gevraagd de uitslag van het referendum ongeldig te verklaren. Veel Turken hebben niet met volledige privacy hun stem kunnen uitbrengen, en ook zouden veel stemmen in het geheim zijn geteld, aldus de partij.

Ook het accepteren van stembiljetten zonder benodigde stempel door de kiescommissie heeft kwaad bloed gezet bij de centrum-linkse oppositiepartij. Het is niet bekend hoeveel van deze stembiljetten zijn toegelaten, maar er gaan geruchten dat het om zo’n 1,5 miljoen biljetten gaat.

Ook waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) verklaren maandag dat het stemproces niet eerlijk is verlopen. De twee kampen zouden niet dezelfde kansen hebben gehad. In de aanloop naar het referendum had het nee-kamp nauwelijks de mogelijkheid om zijn standpunten in de media bekend te maken.

‘Hoewel er zondag weinig problemen waren, speelde het referendum zich af onder omstandigheden waarin democratische vrijheden werden onderdrukt door de noodtoestand die in Turkije sinds de mislukte staatsgreep van vorig jaar is ingesteld,’ zei Cezar Florin Preda, hoofd van de OVSE-waarnemers bij het referendum.

CHP wil tot aan Europees Hof gaan

Veel Turken werden op de vingers gekeken toen ze hun stem uitbrachten, zegt CHP-vicevoorzitter Bulent Tezcan. De partij kondigde eerder aan de bezwaren aanhangig te willen maken tot aan de hoogste rechter. Mocht dat geen resultaat opleveren, dan overweegt de partij de zaak voor te leggen aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Eerder op maandag verklaarde de Turkse kiesraad dat de ongestempelde stempassen als geldig worden beschouwd. Volgens Sadi Guven, voorzitter van de kiesraad, is dat vaker gebeurd, en heeft de regering dat toegestaan.

Nee-kamp gelooft uitslag niet

Mede door het accepteren van deze stembiljetten en het feit dat het nee-kamp vrijwel geen campagne kon voeren, trekt het nee-kamp de uitslag in twijfel. Het ja-kamp van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan won met een nipte meerderheid van 51,5 procent. Volgens Guven werd de beslissing om de ongestempelde biljetten mee te tellen al genomen voordat de resultaten bekend waren, en waren er tevens afgevaardigden van zowel de regerende AK-partij als de seculiere oppositiepartij CHP aanwezig bij ‘vrijwel alle stemlokalen’ om het tellen van de stemmen in de gaten te houden.

De CHP en de Koerdische HDP zijn fel tegen de grondwetswijziging. ‘Het parlement verraadt hiermee zijn eigen geschiedenis. Onze burgers zullen het spelletje van het parlement zeker dwarsbomen. We zullen van deur tot deur gaan, en het volk uitleggen wat het moet doen,’ zei CHP-leider Kemal Kilicdaroglu nadat het parlement het initiële wetsvoorstel aannam.