nederland

DENK verhoogt claim: ‘Simons schond geheimhoudingsbeding’

10 april 2017Leestijd: 2 minuten

De partij DENK eist 60.000 euro van de vertrokken kandidaat Sylvana Simons. De claim, twee keer zo hoog als het bedrag dat in eerste instantie werd geëist, moet een afschrikkend effect hebben.

Simons’ vervanger op de DENK-lijst, Gladys Albitrouw, stond maandag tegenover de voormalige presentatrice in de rechtbank. Albitrouw, secretaris van DENK, eist 60.000 euro van Simons. DENK stelt dat Simons het geheimhoudingsbeding  heeft geschonden. Bovendien stapte ze per direct op, terwijl bij DENK een opzegtermijn van een maand geldt.

Conservatieve achterban

In december stapte Simons ‘uit het niets’ uit de partij. De activiste kondigde diezelfde dag haar nieuwe partij Artikel 1 aan. DENK zegt dit via de media te hebben gehoord. Tegen journalisten zei Simons zich ‘niet geborgen’ te voelen bij DENK toen ze werd bedreigd. Daarnaast had de partij te veel oog voor media-aandacht, en wilde Simons meer ruimte om zich in te zetten voor homorechten.

Dat homoseksualiteit bij DENK een gevoelig onderwerp is en dat de partij ‘rekening houdt met haar conservatieve achterban’, had ze voor zich moeten houden, zegt de advocaat van DENK. De raadsman die Simons vertegenwoordigt, ontkent dat er sprake is van een schending van het geheimhoudingsbeding.

‘Absurd hoge’ boete

Het zou gaan om persoonlijke opvattingen, niet om specifieke bedrijfsgeheimen, aldus haar advocaat tegen de Volkskrant. Hij noemt de nieuwe claim ‘absurd hoog’. Volgens DENK is dat juist de bedoeling: boetes moeten afschrikken.

‘Ik vind het niet chic om meer in detail te treden,’ zei Simons maandag in de rechtbank. Maar het liefst zou ze een boekje opendoen over de praktijken bij de partij waar ze tot december deel van uitmaakte, liet de presentatrice doorschemeren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.