nederland

Rechtbank: ‘Staat hoeft vluchtelingen niet sneller op te nemen’

24 maart 2017

Stichting We Gaan Ze Halen heeft een kort geding tegen de staat verloren. De stichting wil dat Nederland zo spoedig mogelijk zo veel mogelijk vluchtelingen opneemt uit kampen in Griekenland en Italië.

Duizenden vluchtelingen verblijven al twee jaar in overvolle kampen, terwijl de opname van mensen uit deze kampen door EU-landen maar moeilijk op gang komt. Daar wil We Gaan Ze Halen niet op wachten. Aanvankelijk was de stichting van plan om met driehonderd auto’s naar Griekenland te rijden, om zo vluchtelingen naar Nederland te brengen. Dit plan sneuvelde echter toen bleek dat de methode strafbaar is: dit valt onder mensensmokkel.

Proces tegen de staat

De stichting spande een proces aan tegen de Nederlandse staat. Nederland moet sneller en meer vluchtelingen opnemen, vindt de stichting. Over deze vluchtelingen zijn afspraken gemaakt met de  Europese Unie. De 160.000 vluchtelingen moeten naar rato worden verdeeld over de lidstaten. Nederland kreeg 8.700 vluchtelingen toebedeeld, voor september 2017 moeten die zijn opgenomen. Nu zijn het er nu iets meer dan 1.400.

Vandaag deed de rechter uitspraak. De rechtbank in Den Haag vindt de klacht van de stichting niet gegrond, omdat de deadline van de Europese Unie nog niet is verlopen. ‘Het is niet aan de burgerlijke rechter om te beslissen of het wenselijk is om meer vluchtelingen op te vangen. Daarvoor moeten politieke afwegingen worden gemaakt,’ is het oordeel van de rechtbank in Den Haag.

Hoger beroep

Met deze uitspraak neemt de stichting geen genoegen. We Gaan Ze Halen heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan. ‘Het is schrijnend dat de rechter vindt dat de vordering te vroeg is, terwijl vluchtelingen vaak al twee jaar vastzitten in kampen,’ zegt de stichting in een reactie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.