nederland

Schippers: ‘Formatie is als balanceren op evenwichtsbalk’

16 maart 2017Leestijd: 2 minuten

Een kabinetsformatie is te vergelijken met balanceren op een smalle evenwichtsbalk. Dat zegt Edith Schippers (VVD) in een interview met Elsevier.

Elsevier sprak haar maandag, vier dagen voordat bekend werd dat de fractievoorzitters in de Tweede Kamer haar aanwezen als verkenner.

Nauw betrokken bij formatie Rutte I

Schippers moet onderzoeken welke opties er zijn om, op basis van de voorlopige verkiezingsuitslag, tot de vorming van een nieuw kabinet te komen. De minister van Volksgezondheid (VVD) in de kabinetten-Rutte I en II was zelf nauw betrokken bij de formatie van Rutte I (2010-2012) als secondant van partijgenoot Mark Rutte, die in 2010 zijn eerste verkiezingsoverwinning behaalde.

Bij een formatie draait het volgens Schippers om het opbouwen van vertrouwen.

‘Je wilt punten binnenhalen, maar moet ook concessies doen. Dat is moeilijk als je net uit een campagne komt. Maar anders werkt het niet in dit kleine landje. Zeker niet met drie, vier, vijf partijen, waarbij elke partij zich moet herkennen in een regeerakkoord en je de achterban moet kunnen laten zien wat er is binnengehaald.’

Ze is voorstander van ‘een zekere betrokkenheid’ van fracties bij de formatie.

Vrouwen

Schippers ergerde zich tijdens de afgelopen verkiezingscampagne aan het hoge mannengehalte en de vele ‘stropdassen’ in de lijsttrekkersdebatten. ‘Het is onzin dat alleen mannen kunnen formeren. Uit ervaring weet ik dat dit niet zo is. Er moeten meer vrouwen bij worden betrokken,’ zegt ze in Elsevier.

Gevraagd naar vrouwen die ze geschikt acht, zei Schippers: ‘Poppetjes noem ik niet.’ Over haar eigen geschiktheid wilde ze al helemaal niets zeggen.

Lees het hele interview met Edith Schippers >

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.