nederland

OM: mensensmokkel moet serieuzer worden genomen

31 maart 2017Leestijd: 2 minuten

Het zou goed zijn als mensensmokkelaars zwaardere straffen kregen, en als Nederland inziet hoe serieus mensensmokkel is. Dat zegt het Openbaar Ministerie (OM) tegen elsevier.nl.

Het OM vindt dat hogere straffen moeten worden opgelegd aan mensensmokkelaars, schrijft De Telegraaf op vrijdag. Het OM zou dit hebben verzucht naar aanleiding van een zaak waarbij een smokkelaar een celstraf kreeg van een paar maanden, terwijl hij in andere landen zeker meer dan vijftien jaar achter de tralies zou zijn verdwenen.

OM kan niets zeggen over rechterlijke macht

‘Dat is natuurlijk aan de rechterlijke macht,’ aldus de verklaring van OM-woordvoerder Wim de Bruin. ‘Dus wij gaan daar niet over.’ Wel zou Nederland het smokkelprobleem serieuzer moeten nemen, meent het parket. ‘Zo gaan bij het woord ‘mensenhandel’ alle alarmbellen af. Men wil mogelijke prostitutie en uitbuiting natuurlijk meteen veroordelen.’

Mensensmokkel is een minder beladen term, ook omdat het idee bestaat dat mensen vrijwillig meegaan. Daarom vallen de straffen voor mensensmokkel misschien tegen, aldus De Bruin. ‘Afhankelijk van het geval worden meestal straffen uitgedeeld van drie tot zes maanden. Daar moeten we het mee doen.’

Zo leven de krakende illegalen van Wij Zijn Hier: ‘Vechten tegen het systeem’

Illegalen in Nederlandse havens

In onder meer Nederlandse havens – zoals Hoek van Holland, waar een gunstige ferry-verbinding is met Groot-Brittannië – is sprake van overlast door migranten die de oversteek hopen te maken. In 2016 probeerden zo’n driehonderd illegalen met de ferry naar Groot-Brittannië te reizen.

Overigens worden illegalen die worden gesmokkeld niet gestraft. Zij worden doorgestuurd naar de Dienst Terugkeer en Vertrek, aldus De Bruin. Het strafbaar stellen van illegaliteit was wel een afspraak in het Regeerakkoord van VVD en PvdA 2012. In 2014 zag het kabinet-Rutte II af van maatregelen, na een lobby van rebellerende PvdA-leden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.