Kuzu: Persvrijheid in Nederland is ‘vrijheid om leugens te verspreiden’

01 maart 2017Leestijd: 2 minuten
Kuzu tijdens de demonstratie van het inreisverbod van de Amerikaanse president Donald Trump op het Malieveld - Foto: ANP

Opnieuw een dubieuze uitspraak van DENK-voorman Tunahan Kuzu. Hij wil zich niet uitlaten over de benarde situatie voor journalisten en Turkije, en zegt indirect dat de persvrijheid in Nederland juist te breed is.

‘De vrijheid van pers betekent in Nederland ook de vrijheid om leugens te verspreiden. Ik zie ook mensen die zich journalist noemen die dat bewust doen,’ zei de DENK-leider tijdens een Facebook-sessie van NOS.

Vraagtekens bij Nederlandse persvrijheid

Hij werd gevraagd naar de status van de persvrijheid in Turkije, het land waar wereldwijd de meeste journalisten gevangen zitten. Na lang aandringen wilde Kuzu geen ‘nee’ zeggen op de vraag of daar persvrijheid bestaat, en zei hij slechts: ‘Niet in de mate zoals we die in Nederland kennen.’

Hij zette daarna zijn vraagtekens bij de mate van persvrijheid in Nederland. Enerzijds wil hij die persvrijheid naar eigen zeggen niet veranderen, maar tegelijkertijd maakt hij er toespelingen op dat volgens hem niet alle uitingen onder die vrijheid moeten vallen. ‘Ik zeg niet dat de persvrijheid in Nederland beperkt moet worden, we mogen alleen onder die noemer niet het liegen en bedriegen meenemen,’ aldus Kuzu.

Aanval op media

De DENK-leider wordt in interviews vaak gevraagd naar zijn mening over de (pers)situatie in Turkije. Tot op heden heeft hij er nooit echt direct op gereageerd, en antwoordt hij steevast met uitingen als ‘We zijn hier in Nederland’.

Nadat NRC Handelsblad eerder een verhaal publiceerde over een integriteitsonderzoek naar Selcuk Öztürk, een ander lid van DENK, opende de beweging de aanval op de media. Zo moest er volgens Kuzu een journalistieke eed komen, en kondigde Öztürk – wederom na een verhaal van NRC, ditmaal over het gebruik van trollen op social media door DENK – aan de krant voor de rechter te willen slepen.