Asscher wil kinderen ‘weghouden’ bij AlFitrah-moskee Utrecht

20 december 2016Leestijd: 3 minuten
Asscher vindt dat ouders hun kinderen niet moeten 'laten vergiftigen door de zieke denkbeelden' van de AlFitrah-moskee, maar wil hem niet sluiten - Foto's: ANP

De kersverse PvdA-leider Lodewijk Asscher reageert dinsdag fel op de controverse rondom de salafistische AlFitrah-moskee in Utrecht. Ouders zouden hun kinderen daar weg moeten houden, vindt Asscher.

De gang van zaken bij de moskee is ‘zeer zorgelijk en volkomen verwerpelijk,’ zegt PvdA-leider en minister van Sociale Zaken Asscher dinsdag in de Tweede Kamer.

Moslims niet aangeven bij politie

Het is naar aanleiding van berichtgeving over beïnvloeding van kinderen door het gebedshuis. Zo onthulden ex-studenten van AlFitrah afgelopen zaterdag dat leerlingen in de moskee geleerd wordt om medemoslims niet aan te geven wanneer ze misdaden begaan. De studenten zijn het niet eens met de werkwijze van de moskee, en willen dat AlFitrah ‘gestopt’ wordt. ‘De intolerantie die zij prediken is gevaarlijk voor de samenleving’.

Volgens de studenten zouden de salafistische leraren van mening zijn dat het verraad aan de islam is wanneer je naar de politie stapt om een moslim aan te geven.

‘Dus als je buurman plofkraken pleegt of mensen aan de drugs helpt, mag je niet naar de politie,’  zei een oud-leerling. ‘Terwijl hij andere mensen kwaad doet. Dat is heel erg vreemd.’

Een andere ex-leerling zei: ‘Om meer duidelijkheid te krijgen, vroeg ik door. Mochten wij een Marokkaan die zich bezighoudt met vrouwenhandel en dus mensenlevens verwoest niet aangeven bij de politie? Het antwoord daarop bleef ‘nee’. Zelfs bij criminelen van het ergste soort’. De Syrische imam Suhayb Salam, leider van de moskee, ontkent de aantijgingen en zegt dat de studenten erop uit zijn om de moskee zwart te maken.

Asscher wil moskee niet sluiten

Volgens Asscher moeten ouders hun kinderen ‘niet laten vergiftigen met deze zieke denkbeelden’. De PVV dringt aan op sluiten van de moskee, maar daar wil Asscher dan weer niet aan. Volgens de vicepremier scheert de PVV alle moslims over één kam.

Asscher benadrukt dat er al een onderzoek loopt naar de moskee, zowel naar de geldstromen als naar het pedagogisch klimaat. Daarna volgen eventuele maatregelen. Burgemeester Jan van Zanen (VVD) van Utrecht gaat nu aan de slag met de moskee, waarna bekeken wordt wat verder nodig is, aldus Asscher.

Er komen de afgelopen tijd veel dubieuze verhalen naar boven over de moskee. Afgelopen week publiceerde het Verwey Jonker-instituut een rapport over de koranschool van AlFitrah, waarin werd gewaarschuwd voor de pedagogische effecten van de school. Kinderen die daar les volgen zouden het risico lopen op uitsluiting, slechte schoolprestaties en minder kansen op de arbeidsmarkt.

De Fiscale Opsporings- en Inlichtingendienst (FIOD) is bovendien al een paar maanden bezig met een onderzoek naar geldstromen en mogelijke witwaspraktijken binnen AlFitrah, en deed in september een inval in de moskee. AlFitrah zou geld ontvangen van the Revival of Islamic Heritage Society (RIHS), dat in de Verenigde Staten als terroristisch te boek staat, en banden onderhoudt met terreurbeweging Al-Qa’ida.

AlFitrah kwam eerder al onder vuur wegens het prediken van radicale opvattingen over vrouwen, homo’s en seksualiteit. Ook zou de moskee dus via de liefdadigheidsorganisatie RIHS banden hebben met extremistische netwerken.