nederland

KNVB steekt hand ook in eigen boezem na ontslag Blind

27 maart 2017Leestijd: 2 minuten

Voetbalbond KNVB heeft zondagavond besloten om bondscoach Danny Blind de laan uit te sturen. Dit besluit was onvermijdelijk na het debacle zaterdag in de Bulgaarse hoofdstad Sofia, waar Oranje met 2-0 kansloos ten onder ging.

Door het verlies in deze cruciale WK-kwalificatiewedstrijd is het WK voetbal in Rusland in 2018 verder weg dan ooit. Op dit moment staat Oranje op de vierde plek in groep A. Concurrent Zweden en Frankrijk lopen verder weg. Alleen de nummer 1 gaat rechtstreeks naar het WK, de nummer 2 mag daarop hopen via een playoff-wedstrijd. Dat geldt dan wel voor de beste nummers 2 van elke groep. Het is dus niet gezegd dat Oranje, mocht het alsnog de tweede plek behalen, zo’n playoff-wedstrijd mag spelen.

Een afschuwelijke dag

Toch is er nog altijd een kans dat de eindronde wordt behaald. Maar dan moet elke wedstrijd vanaf nu winnend worden afgesloten.  Statutair directeur van de KNVB Jean Paul Decossaux sprak van een afschuwelijke dag. Maar ook dat nu eenmaal op een gegeven moment moet worden ingegrepen. ‘Terwijl we na het echec van het missen van het EK toch een opgaande lijn zagen. Die lijn zagen wij niet in de afgelopen wedstrijd tegen Bulgarije.’

Decossaux zegt spijt te hebben van de benoeming van zowel Guus Hiddink als Danny Blind – een spijtbetuiging die al eerder klonk. ‘Die dubbelbenoeming heeft niet goed uitgepakt.’ Hiddink werd in 2015 ontslagen, waarna Blind de leiding kreeg over Oranje. Blind zei na zijn ontslag het verlies tegen Bulgarije te zien als een ‘incident’. We waren op de goede weg, vond hij, ‘Ik heb er alles ingestopt wat ik in mij had. Jammer dat het hiermee eindigt.’

Triest kijkende Danny Blind

Op de voorpagina’s van de ochtendbladen staat een foto van een bedroefd kijkende Blind. ‘Bye bye Blind,’ schrijft bijvoorbeeld De Telegraaf. Het speculeren over wie zijn opvolger moet worden, is al ruimschoots begonnen. De naam van oud-international Frank de Boer zingt bijvoorbeeld rond. Ook buitenlandse namen worden genoemd. De Duitse voetbalcoach Ralf Rangnick is een mogelijke kandidaat evenals de Belg Michel Preud’homme.

Feyenoord kampioen!? Hunkeren naar erkenning in trots 010, schrijft Gerry van der List >feyenoordkampioen

Ook de naam van Philip Cocu valt. Volgens De Telegraaf hoopt de KNVB dat oud-bondscoach Louis van Gaal een adviserende rol op zich wel nemen in de zoektocht naar een geschikte kandidaat. Van Gaal was de laatste bondscoach die echt succesvol was met het Nederlands Elftal. In 2014 werd Oranje op het WK in Brazilië knap derde, met een verdediging die in veel wedstrijden de deur goed op slot hield.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.