Dak eraf bij D66 om ‘twee-na-beste uitslag ooit’

15 maart 2017Leestijd: 2 minuten
In de zaal van D66 ging het dak eraf bij het horen van de exitpoll - Foto: ANP

In Strandclub DOEN! ging bij D66 het dak eraf toen de zaal, vol jonge sociaal-liberalen, op het scherm van Dionne Stax de definitieve exitpoll te horen kreeg. D66 mag volgens de prognose binnenkort 19 zetels vullen.

Ingrid van Engelshoven – nu nog wethouder in Den Haag, straks Kamerlid – noemt het een prachtige exitpoll: ‘De twee-na-beste uitslag ooit!’

Eigen bussen

De avond begon rustig op het strand van Scheveningen. Een uur voordat de eerste exitpoll werd bekendgemaakt, waren de diverse zaaltjes amper gevuld. Met eigen bussen – D66 had volgens campagneleider Sjoerd Sjoerdsma dit jaar niet één maar twee campagnebussen – werden leden en sympathisanten naar de Strandclub gebracht.

D66-campagnelid Sander van Diepen (27), masterstudent aan de Universiteit Leiden, reed dit jaar kriskras door Nederland. De verkiezingen gingen volgens hem echt over de inhoud. ‘Van negative campaigning was nauwelijks sprake. De campagnes waren erg zuiver.’ Over zijn tijd in de bus: ‘We hebben veel geflyerd. Onderweg zaten we niet stil. Dan hielden we onze Facebook en Twitter bij. Veel mensen zijn bereikt.’

Regeren is optie

Na een dipje rond 2015 – drie leden van de twaalfkoppige fractie vertrokken – lijkt de partij er vanavond weer helemaal bovenop. Regeren zit erin. Oud-D66 Kamerlid Gerard Schouw: ‘Die kans is aanzienlijk. De partij heeft zowel de afgelopen jaren als in de campagne duidelijk gemaakt dat zij verantwoordelijkheid wil nemen. Daar is onze partij stevig voor beloond.’ Voor Alexander Pechtold is kabinetsdeelname cruciaal: eerder gaf hij bij Pauw & Jinek aan dat hij opstapt als D66 niet gaat regeren.