Wilders wantrouwt kabinet over lek: ‘Ik slaap er slecht van’

23 februari 2017Leestijd: 2 minuten
Wilders (l) en Koenders tijdens het laatste vragenuurtje van de huidige Kamer - bron: ANP

PVV-leider Geert Wilders eist duidelijkheid over wat er is gelekt bij de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB). Pas als alles duidelijk is, wil hij zich weer op straat begeven om campagne te voeren voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Wilders kondigde eerder op donderdag aan alle publieke campagneactiviteiten voorlopig op te schorten. Hij vraagt zich nu af wat er is gelekt, en met wie dat is gedeeld. Tegen De Telegraaf zegt hij vrijdag er allerminst gerust op te zijn. De woorden van het kabinet dat het veilig genoeg is om de straat op te gaan en campagne te voeren, neemt hij met een korreltje zout. ‘Veilig? Dat zeiden ze ook tegen (de in 2002 vermoorde politicus) Pim Fortuyn.’ Hij zegt er slecht van te slapen. ‘Ik weet niet meer wat de feiten zijn. Ik word alleen uit de media geïnformeerd.’

Eerder bekend dat de Marokkaans-Nederlandse agent Faris K., een lid van het beveiligingsteam van Wilders, informatie heeft gelekt naar een Marokkaanse criminele organisatie.

Agent weer vrijgelaten

Faris K. werd op non-actief gezet en in hechtenis genomen, maar is inmiddels weer vrijgelaten. De rechter-commissaris bepaalde dat hij zijn proces in vrijheid mag afwachten. Ook zijn broer bleek niet zuiver: hij werd eerder geschorst vanwege lekken en een vermeende verkrachting en bedreiging.

Wilders zegt te willen weten wat er is gelekt en aan wie om het vertrouwen te kunnen herstellen: ‘Zeker bij bijeenkomsten waar honderden onschuldige mensen komen, wil ik echt het zekere voor het onzekere nemen,’ aldus Wilders. Wel zegt hij nog steeds mee te doen aan de twee tv-debatten die voor midden maart op de agenda staan.

Kabinet betreurt beslissing Wilders

Minister van Justitie Stef Blok (VVD) verklaarde eerder op de dag te betreuren dat Wilders zijn campagne heeft opgeschort, maar benadrukte dat politici in Nederland ‘gewoon veilig campagne kunnen voeren’. Volgens Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof is de veiligheid van ‘alle politici’ gewaarborgd, en is dat hiervoor ook zo geweest. Deze verklaring kwam na een vergadering tussen Blok, premier Mark Rutte en korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie met de NCTV.

‘Ik begrijp echt wel dat hij al onder moeilijke omstandigheden zijn werk moet doen. Maar ik vind het jammer dat hij deze beslissing heeft genomen,’ zegt Blok over het besluit van Wilders om zijn publieke campagnevoering op te schorten. ‘We zijn er echt van overtuigd dat hij veilig zijn werk kan doen. De heer Wilders maakt een eigen inschatting. Hij heeft helaas die beslissing genomen,’ aldus Blok. Afgelopen weekend trok Wilders nog behoorlijk wat bekijks in Spijkenisse, tijdens een flyeractie voor zijn partij.