Politie verdedigt zich: ‘Veiligheid Wilders niet in het geding geweest’

22 februari 2017Leestijd: 2 minuten
Volgens Erik Akerboom heeft het lek Wilders niet in gevaar gebracht - Foto: ANP

De politieleiding verdedigt zich tegen de berichtgeving over het beveiligingslek bij de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB). Eerder werd bekend dat de Marokkaans-Nederlandse agent Faris K.,  die deel uitmaakt van PVV-leider Geert Wilders’ team, informatie doorspeelde aan een criminele organisatie.

De veiligheid van Wilders is geen moment in het geding geweest door het beveiligingslek, zegt Erik Akerboom, korpschef van de politie, tegen BNR.

Wilders tevreden over aanpak kabinet

Volgens Akerboom zet de politie ‘alles op alles om de veiligheid van Wilders te garanderen’. De korpschef bevestigt de Marokkaanse achtergrond van de verdachte, en ook dat hij in het deel van het team zat dat de taak had om zogenoemde omgevingsscans te maken voor de beveiliging van Wilders. Het gaat dus niet om een van de persoonlijke beveiligers, die naast Wilders moeten lopen. Volgens Akerboom wordt er nog onderzocht welke informatie hij precies had.

Wilders zelf reageert na een gesprek met premier Mark Rutte en minister van Justitie Stef Blok (VVD) tevreden over de verdere aanpak van het probleem. Volgens hem is de kwestie ‘serieus door het kabinet opgepakt’.Wilders reageerde eerder furieus op het nieuws. Ook zijn collega Fleur Agema, de nummer twee van de PVV, wijst nogmaals op het feit dat Wilders al jarenlang beveiligd wordt: ‘Geert is voor zijn leven 24 uur per dag afhankelijk van de DBB.’

Jarenlange beveiliging

Wilders wordt al sinds zijn breuk met de VVD (dus al meer dan twaalf jaar) beveiligd. Die maatregelen werden na de moord op Theo van Gogh nog veel meer opgevoerd.

Op de computer van Van Gogh-moordenaar Mohammed Bouyeri vond de politie plannen voor een moordaanslag op Wilders. Hij en zijn vrouw werden halsoverkop in veiligheid gebracht en begonnen noodgedwongen aan een tocht langs kazernes en zelfs een gevangenis. Alleen daar kon de politie hen genoeg beschermen.

Wilders woont inmiddels nog steeds in een zogenoemde safe house. In 2013 stond zijn naam nog prominent op een dodenlijst van terreurbeweging Al-Qa’ida. Ook de Pakistaanse Taliban zou het op hem hebben voorzien.

De beveiliging van Wilders gebeurt in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) Dick Schoof. De AIVD beoordeelt vervolgens hoe groot het gevaar is, waarna de opdracht door de DBB wordt uitgevoerd.

Afgelopen najaar zou bij DBB zijn geopperd om de beveiliging van Wilders terug te schroeven. Maar Wilders zelf wil er niet aan en ook binnen de AIVD, die dreigingsanalyses opstelt over de noodzaak van de persoonsbeveiliging, zijn medewerkers heel terughoudend met afschalen. Een van de grootste redenen daarvan ligt in de moord op Pim Fortuyn, die volgens een voormalig AIVD-leidinggevende een levensgroot trauma heeft veroorzaakt bij de dienst.