Wilders geschokt over lekkende Marokkaanse beveiliger

22 februari 2017Leestijd: 2 minuten
Wilders op campagne in Spijkenisse bronANP

Een politiemedewerker van Marokkaanse afkomst die werkte bij de Dienst Bewaken en Beveiligen heeft volgens NRC Handelsblad vertrouwelijke informatie gelekt naar een Marokkaans-Nederlandse misdaadclub. Geert Wilders, die door deze dienst wordt bewaakt, is woedend.

‘Als ik de dienst (DBB) die mij moet beveiligen niet meer blind kan vertrouwen, kan ik niet meer functioneren. Dit is onacceptabel,’ twitterde Wilders in de nacht van dinsdag op woensdag. Hij richtte zijn tweet aan premier Mark Rutte (VVD). Eerder twitterde hij al ‘Mijn hemel’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Vertrouwelijke opsporingsinformatie gelekt

De Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) is verantwoordelijk voor de bewaking van de ernstig bedreigde Geert Wilders en van leden van het Koninklijk Huis. Een ervaren Marokkaans-Nederlandse politieagent die bij deze dienst werkzaam was, wordt ervan verdacht zeer vertrouwelijke opsporingsinformatie te hebben gedeeld met leden van een misdaadorganisatie.

Die criminelen hielden zich volgens NRC Handelsblad bezig met onder meer heling en het witwassen van crimineel geld. De ex-agent had volgens diverse hooggeplaatste politiefunctionarissen toegang tot databases met geheime inlichtingen.

Omgevingsscans

Zijn taak was het verkennen van plekken waar zwaarbewaakte personen als Wilders op bezoek zouden komen. Hij moest daarvan zogenoemde ‘omgevingsscans’ maken. De verdachte ex-agent is maandag aangehouden en buiten functie gesteld.

Het is niet bekend naar welke criminele organisatie de gegevens zijn gelekt. Politie en het Openbaar Ministerie willen vooralsnog geen commentaar geven. Onder leiding van een officier van justitie doet de recherche samen met het Bureau Veiligheid, Integriteit en Klachten onderzoek naar de kwestie.