nederland

Wilders geschokt over lekkende Marokkaanse beveiliger

22 februari 2017Leestijd: 2 minuten

Een politiemedewerker van Marokkaanse afkomst die werkte bij de Dienst Bewaken en Beveiligen heeft volgens NRC Handelsblad vertrouwelijke informatie gelekt naar een Marokkaans-Nederlandse misdaadclub. Geert Wilders, die door deze dienst wordt bewaakt, is woedend.

‘Als ik de dienst (DBB) die mij moet beveiligen niet meer blind kan vertrouwen, kan ik niet meer functioneren. Dit is onacceptabel,’ twitterde Wilders in de nacht van dinsdag op woensdag. Hij richtte zijn tweet aan premier Mark Rutte (VVD). Eerder twitterde hij al ‘Mijn hemel’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Vertrouwelijke opsporingsinformatie gelekt

De Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) is verantwoordelijk voor de bewaking van de ernstig bedreigde Geert Wilders en van leden van het Koninklijk Huis. Een ervaren Marokkaans-Nederlandse politieagent die bij deze dienst werkzaam was, wordt ervan verdacht zeer vertrouwelijke opsporingsinformatie te hebben gedeeld met leden van een misdaadorganisatie.

Die criminelen hielden zich volgens NRC Handelsblad bezig met onder meer heling en het witwassen van crimineel geld. De ex-agent had volgens diverse hooggeplaatste politiefunctionarissen toegang tot databases met geheime inlichtingen.

Omgevingsscans

Zijn taak was het verkennen van plekken waar zwaarbewaakte personen als Wilders op bezoek zouden komen. Hij moest daarvan zogenoemde ‘omgevingsscans’ maken. De verdachte ex-agent is maandag aangehouden en buiten functie gesteld.

Het is niet bekend naar welke criminele organisatie de gegevens zijn gelekt. Politie en het Openbaar Ministerie willen vooralsnog geen commentaar geven. Onder leiding van een officier van justitie doet de recherche samen met het Bureau Veiligheid, Integriteit en Klachten onderzoek naar de kwestie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.