nederland

Campagneaftrap Wilders in ‘hometown’ Spijkenisse loopt uit op mediacircus

18 februari 2017Leestijd: 2 minuten

Onder grote belangstelling is PVV-leider Geert Wilders zaterdag zijn verkiezingscampagne in begonnen. Het gebeurde in Spijkenisse, en trok de aandacht van vele tientallen journalisten uit binnen- en buitenland.

Ook was er politie en beveiliging op de beeld en waren veel burgers op de flyeractie afgekomen. Ook de nummer 2 Fleur Agema was bij de bijeenkomst aanwezig.

‘Marokkaans tuig’

Dat er massaal pers uit het buitenland aanwezig was, blijkt uit de berichtgeving van internationale media. Zo schrijft persbureau Reuters dat Wilders ‘Moroccan scum’ wil tegengaan, in een verwijzing naar de uitspraken die hij eerder deed over Marokkanen en het minder-minderproces, waarin hij wel werd veroordeeld maar geen straf kreeg. ‘Er is veel Marokkaans tuig dat de straten van Nederland onveilig maakt,’ zei Wilders volgens het persbureau.

Maar het lijkt erop alsof het persbureau de PVV-leider heeft misverstaan, en liet hij zich genuanceerder uit. Volgens Elseviers parlementaire verslaggever Eric Vrijsen, die in Spijkenisse aanwezig was, zei Wilders namelijk: ‘niet alle Marokkanen zijn tuig. Alleen sommigen. En die pakken we keihard aan.’ Een lezing die door de PVV-leider werd beaamd.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Wilders, omsingeld door bodyguards en politie, deelde op de Markt flyers uit aan het publiek. ‘Het is vandaag een historische dag en het worden historische verkiezingen,’ zei Wilders in een korte toespraak. ‘Nederland moet weer van de Nederlanders worden,’ was de voorspelbare kern van zijn boodschap. Wilders koos naar eigen zeggen voor Spijkenisse omdat het een ‘thuisplaats’ van de PVV is.

Internationale Socialisten

De actie trok ook tegenstanders. Een klein groepje demonstranten van de activistische groep Internationale Socialisten protesteerde tegen Wilders. Ze hielden borden op met leuzen als ‘Vluchtelingen welkom’ en ‘Laat je niet bang maken’. Volgens een woordvoerder is de groep aanwezig om de ‘racistische ideeën van Wilders en zijn campagne om mensen te verdelen uit te sluiten’ tegen te spreken.

Het was een flitsbezoek: Wilders hield er na drie kwartier al mee op. Ruim een jaar geleden deelde de PVV-leider op dezelfde plek in Spijkenisse ‘verzetsspray’ uit aan vrouwen. Dat was een spray met een kleurstof, een legaal alternatief voor het verboden middel pepperspray, naar aanleiding van de massa-aanrandingen in Keulen tijdens de jaarwisseling vorig jaar.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.