Doofpot? SP wil inzage in geheime taps voor moord op Van Gogh

12 december 2016Leestijd: 3 minuten
Theo van Gogh werd op 2 november 2004 vermoord door Mohammed Bouyeri in Amsterdam. Foto: ANP

SP-Kamerlid Ronald van Raak wil opheldering over passages uit tapverslagen van de AIVD in aanloop naar de moordaanslag op Theo van Gogh. Van Raak wil weten of er sprake is geweest van een opdrachtgever.

Het gaat om taps die de AIVD maakte in de Haagse Antheunisstraat, waar rond de moord op Van Gogh met medeweten van de AIVD een huis werd verhuurd aan Jason W. en Ismail A, twee leden van de jihadistische Hofdstadgroep.

Dat huis werd volgehangen met afluisterapparatuur. Van Raak wil nu dat de Tweede Kamer vertrouwelijk inzage krijgt in de 152 passages van voor de moord op Van Gogh, meldt ThePostOnline.

Open brief

Van Raak zet vraagtekens bij de lezing over het optreden van Mohammed Bouyeri: ‘Ik kan nog steeds moeilijk geloven dat hij de aanslag op Theo van Gogh helemaal alleen heeft georganiseerd. Deze taps zouden daar uitsluitsel over kunnen geven,’ aldus de SP’er, die opheldering wil over over ‘de vraag of sprake is van een opdrachtgever’.

Van Raak wil daarnaast van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) weten of de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) inzage heeft gehad in de taps.

De vragen komen naar aanleiding van een open brief aan Ronald Plasterk dit weekend van journalist Peter Wierenga in de Volkskrant. ‘Beste minister Plasterk, dit lijkt verdacht veel op een doofpot,’ schreef hij zaterdag.

‘Persoon 2’

Wierenga vroeg eerder de tapverslagen op die de AIVD maakte in de Antheunisstraat in Den Haag. Eind vorig jaar werd bekend dat uit de taps van voor de moord bleek dat voor Bouyeri, een ander persoon was gevraagd om Van Gogh te vermoorden. Die persoon zag er echter van af. De vermoedelijke opdrachtgever wordt door de AIVD omschreven als ‘Persoon 2’. Er wordt dus niet bekendgemaakt wie het is.

Plasterk verklaarde begin dit jaar dat het Openbaar Ministerie (OM) geen verdere reden zag om de aanslag op Van Gogh nog verder te onderzoeken. Een jaar eerder werd bekend dat bij de AIVD tussen 2004 en 2011 informatie was binnengekomen over mogelijke handlangers van Bouyeri. Die informatie werd in december vorig jaar pas doorgegeven aan het OM.

‘Ik bedoel, als er kennelijk niets in staat dat nader onderzoek of vervolging door het OM rechtvaardigt, zou ik dat vast met eigen ogen mogen checken,’ aldus Wierenga, die naar eigen zeggen vermoedt dat er sprake is van een doofpot, in zijn brief.

152 passages uit tapverslagen niet vrijgegeven

Hofdstadgroep-leden Jason W. en Ismail A. kwamen daarnaast bij Bouyeri over de vloer in Amsterdam, dus wanneer zij op de hoogte waren van zijn plannen, zouden ze dat naderhand mogelijk hebben kunnen bespreken in hun huis in Den Haag.

Van Raak kreeg de 152 gewenste passages uit de tapverslagen niet, hij kreeg alleen de verslagen van na de moord. Als reden kreeg hij dat 78 passages werden achterhouden om de werkwijze van de dienst geheim te houden, 72 omdat de ‘bronnen’ niet bekend mogen worden, en twee passages omdat het actuele kennisniveau niet mag worden prijsgegeven. Hij twijfelt vooral over de verklaring dat de ‘werkwijze’ van de AIVD geheim moet blijven, aangezien allang bekend is dat er microfoons hingen in het huis op de Antheunisstraat.

Ook Johan (94) en Anneke (80) van Gogh, de ouders van Theo, willen dat de taps van voor de moord worden vrijgegeven. Volgens Anneke van Gogh hebben ze in 2008 expliciet naar de taps gevraagd, maar nul op het rekest gekregen.