Lekkende Marokkaanse agent werkte specifiek in team Wilders

22 februari 2017Leestijd: 2 minuten
De DBB is onder meer verantwoordelijk voor de beveiliging van PVV-leider Geert Wilders - Foto: ANP

De politieman van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) die informatie zou hebben gelekt aan criminelen, heet Faris K. Hij werkte voor de unit IRIS.

De man zat in het speciale Wilders-team, melden hoge bronnen binnen de politie aan De Telegraaf. Op sociale media circuleren beeld van Faris K., die rond de 35 jaar oud zou zijn.

De beveiligers uit de IRIS-unit verrichten voorverkenningen en zijn ‘onzichtbaar’. Het zijn dus niet de beveiligingsmannen die naast de politici staan.

Politie is ontsteld

Bij de Dienst Bewaken en Beveiligen is met ontsteltenis gereageerd op het bericht dat een agent  vertrouwelijke informatie heeft gelekt naar een Marokkaans-Nederlandse misdaadorganisatie. ‘Dit is daar als een mokerslag aangekomen. Het is hartstikke pijnlijk.’

Dat zegt Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse politiebond naar aanleiding van de berichten.

De dienst is onder meer verantwoordelijk voor de beveiliging van leden van het Koninklijk Huis en van bedreigde politici, zoals PVV-leider Geert Wilders. ‘Een professionele organisatie, waar heel hard wordt gewerkt,’ noemt Struijs de DBB. ‘Er was tot voor kort nog sprake van overbelasting. Ze hebben op dat gebied een slag gemaakt. En dan nu dit.’

Corruptie bij de politie moet serieus worden genomen, vindt Struijs. ‘Er moet meer aan preventie worden gedaan door snel lering te trekken en niet te wachten tot een zaak pas na jaren voor de rechter komt.’ Corruptie bij de politie is volgens hem iets van alle tijden. ‘Maar Europees gezien valt het in ons land wel mee.’

Beveiliging van Wilders

Woensdagochtend werd bekend dat de Marokkaans-Nederlandse agent toegang had tot databases met zeer vertrouwelijke inlichtingen. De criminele organisatie aan wie hij informatie zou hebben doorgespeeld, zou zich schuldig hebben gemaakt aan heling en het witwassen van geld. De taak van de ex-agent was het verkennen van plekken waar zwaarbewaakte personen als Wilders op bezoek zouden komen. Hij moest daarvan zogenoemde ‘omgevingsscans’ maken. De verdachte ex-agent is maandag aangehouden en buiten functie gesteld.

Wilders, die zelf door de dienst wordt bewaakt, reageerde woedend op het bericht. Hij richtte zijn tweet aan premier Mark Rutte. ‘Als ik de dienst die mij moet beveiligen niet meer blind kan vertrouwen, kan ik niet meer functioneren. Dit is onacceptabel @MinPres,’ twitterde Wilders in de nacht van dinsdag op woensdag.

Rutte en ministers Stef Blok (VVD) van Veiligheid en Justitie hebben woensdag onmiddellijk met Wilders over de kwestie overlegd. De premier wilde vooralsnog niets over het gesprek kwijt.