Rutte schat zetelaantal PVV niet al te hoog in

27 februari 2017Leestijd: 2 minuten
Rutte zegt 'op straat' te merken dat kiezers 'thuiskomen' - Foto: ANP

Bij de komende Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart haalt de PVV van partijleider Geert Wilders slechts vijftien zetels, denkt premier Mark Rutte. Zijn eigen VVD zou een royale 41 zetels halen.

Rutte werd tijdens een debat van de Universiteit Twente en dagblad Tubantia gevraagd naar zijn voorspellingen voor de Tweede Kamerverkiezingen. ‘Dit is niet wat ik hoop, maar wat ik verwacht,’ aldus Rutte.

Anders dan de peilingen

In de meeste peilingen haalt de partij van Wilders rond de 30 zetels. Volgens Rutte is de PVV aan het terugzakken. Hij deed ook voorspellingen voor de andere partijen. De premier schat dat de PvdA zo’n zestien zetels haalt, het CDA zeventien en D66 vijftien.

Voor de kleine partijen is hij minder royaal: hij geeft DENK één zetel, VNL nul zetels, en 50Plus vier zetels. Zeer optimistisch is hij over zijn eigen partij. De VVD zou volgens Rutte 41 zetels halen, exact het aantal waarmee de partij in 2012 in de Kamer kwam. Naar eigen zeggen ziet de premier dat de kiezers ‘thuis aan het komen zijn’. Hij zou dat ‘op straat’ merken.

Rutte sluit PVV nog steeds uit

Op de vraag of hij de PVV nog steeds uitsluit als coalitiepartner, blijft zijn antwoord ‘ja’. De kans is nul dat de VVD met de PVV gaat regeren, zei de premier al eerder.

‘Het gaat niet gebeuren,’ aldus Rutte, die bij de komende verkiezingen op 15 maart lijsttrekker is voor zijn partij. Hij hoopt op te gaan voor zijn derde termijn als premier.