nederland

Wilders noemt moordenaar Fortuyn ‘radicale moslim’

27 februari 2017Leestijd: 2 minuten

PVV-leider Geert Wilders heeft zich naar eigen zeggen ‘versproken’ in een gesprek met de Duitse tv-zender Das Erste. Tijdens het interview kwam Pim Fortuyn ter sprake, die volgens Wilders is ‘vermoord door een radicale moslim’.

De journalist die Wilders interviewde, stelde een vraag over het lidmaatschap van de Partij van de Vrijheid. De reden dat Wilders geen leden toelaat tot de PVV, is dat de LPF, de partij van de vermoorde politicus Pim Fortuyn, afbrokkelde doordat ‘hij de deur van zijn partij snel openzette, en de verkeerde mensen lid werden’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Wilders ‘bedoelde Van Gogh’

Volgens Wilders is Fortuyn ‘een held die, voordat ik mijn eigen partij oprichtte, dezelfde problemen aankaartte die ik nu bespreekbaar maak’. ‘Helaas werd hij vermoord door een radicale moslim, een tijd geleden.’

Lees ook – Pim Fortuyn: vooruitziend, gedemoniseerd, vermoord

Fortuyn werd in 2002 vermoord door de extreem-linkse milieuactivist Volkert van der Graaf. Wel heeft Van der Graaf gezegd dat de manier waarop Fortuyn over moslims, asielzoekers en uitkeringsgerechtigden sprak een van zijn motieven was voor de moord op Fortuyn.

Ter verdediging zegt Wilders dat hij niet Fortuyn bedoelde, maar de vermoorde filmmaker Theo van Gogh. Van Gogh werd vermoord door de radicale moslim Mohammed Bouyeri vanwege zijn opvattingen over de islam. ‘Ik bedoelde Theo van Gogh natuurlijk,  vermoord door een radicale moslim in het jaar 2004 toen ik ook in de beveiliging kwam,’ schrijft Wilders op Twitter.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.