Linkse partijen grijpen debat aan om kabinetsformatie te bespreken

27 februari 2017Leestijd: 3 minuten
RTL Rode Hoed debat Foto: ANP

Hoewel de lijsttrekkers tijdens de één-op-één-debatten fel waren, bleef het eerste tv-debat van de campagne over het algemeen rustig. Zonder de VVD en PVV werden vooral mogelijke kabinetsformaties besproken.

In de aanloop naar het RTL-debat in de Rode Hoed in Amsterdam ontstond al ophef over het evenement. Nadat RTL de vorm van het debat veranderde en een extra partij uitnodigde, zegden Geert Wilders (PVV) en premier Mark Rutte (VVD) af.

CDA ziet centrum-links niet zitten

CDA, D66, GroenLinks, PvdA en SP waren wel vertegenwoordigd. Het gros van die partijen heeft al gezegd een coalitie op links wel te zien zitten. Alleen het CDA gaf recent aan niets te willen weten van het linkse geflirt. ‘Belachelijke linkse ideeën moeten juist worden bestreden,’ aldus partijleider Sybrand Buma. ‘De dagdromen van Jesse Klaver zijn nachtmerries voor de Nederlanders.’

Lodewijk Asscher (PvdA), die tijdens het debat het beleid van het VVD-PvdA-kabinet van de afgelopen vier jaar moest verdedigen, probeerde ook de overeenkomsten van de partijen te benadrukken. ‘De politiek moet zich uitspreken om de verschillen te overbruggen,’ aldus de sociaal-democraat, die partijen opriep om niet alleen te kijken naar wat er misgaat in de politiek.

Onzin, volgens CDA-leider Buma. ‘U hebt vier jaar geregeerd en Nederland is bozer, banger en meer verdeeld dan ooit.’ Het CDA ziet dan ook weinig in een centrum-links kabinet. Alleen al omdat dit kabinet geen meerderheid in de Eerste Kamer zou hebben, is het volgens de christen-democraten geen goed idee.

Klaver wil samen, SP benadrukt verschillen

GroenLinks-leider Jesse Klaver gaf de aanwezige partijen een groot compliment, en bedankte zijn collega’s. ‘De twee grootste schreeuwers waren er niet bij en dat is het debat eigenlijk ten goede gekomen.’ Hoewel de verschillen volgens Klaver werden uitvergroot, zag hij vooral veel overeenkomsten.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Veel te kiezen? Elsevier interviewt alle lijsttrekkers. Klik hier voor het overzicht2017-02-26 22:41:06 AMSTERDAM - (VLNR) Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66), Emile Roemer (SP), Jesse Klaver (Groenlinks) en Lodewijk Asscher (Pvda) tijdens een onderbreking van het RTL Rode Hoed debat, het eerste televisiedebat in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. ANP BART MAAT

De jonge politicus gebruikte zijn slotpleidooi om de mogelijke kabinetsformatie te bespreken en de ambitie van GroenLinks te onderstrepen om met de linkse partijen samen te werken. ‘Ik ga er na 15 maart alles aan doen om van deze combinatie weer een progressief kabinet te maken,’ zei Klaver, wijzend naar zijn collega-lijsttrekkers. ‘Het eerste progressieve kabinet in veertig jaar. Nederland verdient dat.’

Hoewel de SP en GroenLinks diverse malen hebben gezegd graag samen te willen regeren, daagde Emile Roemer Klaver uit voor een één-op-één-debat. Ook dit gesprek ging over de formatie: waarom weigert GroenLinks de VVD uit te sluiten? Dat gaat volgens Klaver niet in ‘coalitieland Nederland’. De SP is de enige partij die de VVD uitsluit, vooral omdat de partijen het volgens Roemer nooit eens zullen worden over de zorg in Nederland.

Het debat werd overigens door iets minder dan 1,2 miljoen mensen bekeken. Kijkcijferhit Boer Zoekt Vrouw trok veel meer kijkers: ruim 3,5 miljoen mensen bekeken het NPO-programma. Ook het Achtuurjournaal, Studio Sport en Floortje naar het einde van de wereld trokken meer kijkers dan RTL met het debat.