economie

Zo wil Henk Krol AOW naar 65 toch betalen

23 februari 2017Leestijd: 2 minuten

Vooral werkenden en bedrijven moeten meer betalen om de pensioenplannen van 50Plus te betalen. Na veel gesteggel presenteerde de ouderenpartij op donderdag de financiële verantwoording van zijn verkiezingsprogramma.

De plannen om de AOW-leeftijd terug te brengen naar 65 en deze welvaartsvast te houden (zodat de AOW meegroeit met de gemiddelde lonen) zorgden voor onrust binnen de partij. Partijleider Henk Krol, die deze week ook in opspraak kwam door onthullingen van Elsevier, verloor bijna het vertrouwen van prominenten binnen de partij.

Dure plannen

De financiële plannen voor ouderen gaan zelfs nog veel verder: gepensioneerden krijgen een lastenverlichting die 2,6 miljard euro kost. Daarnaast wordt het successierecht afgeschaft als het aan 50Plus ligt: nabestaanden hoeven geen belasting te betalen over een erfenis. Over betalingen van ouder tot kind hoeft pas vanaf een hoger bedrag belasting worden betaald.

Deze week in Elsevier een uitgebreid portret van de 50Plus-leider: rond aardige Henk Krol hangt de geur van gedoe en gesjoemel >2017-02-10 10:25:10 DEN HAAG - Henk Krol (50Plus) op het Binnenhof. ANP REMKO DE WAAL

Het zijn dure plannen: in totaal kosten de maatregelen van 50Plus 12,6 miljard euro. Deze uitgaven worden vooral gedekt met de lastenverhoging van het bedrijfsleven: dat moet 3,6 miljard euro opleveren. Ook werkenden worden gekort: arbeidskorting die werknemers ontvangen over inkomstenbelasting wordt niet meer verhoogd met de inflatie.

Krol wil accijnsverhogingen

Naar aanleiding van de wietwet die dinsdag werd aangenomen in de Tweede Kamer, hoopt Krol 700 miljoen te innen via accijns op wiet. Een accijnsverhoging op tabak en hogere belasting op snoep en frisdrank moeten samen 1,3 miljard euro opleveren.

50Plus weigerde de plannen te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau. In plaats daarvan werd het onderzoek door Tilburg University uitgebreid gedeeld, maar 50Plus-senator Martin van Rooijen heeft uiteindelijk zelf een berekening gepubliceerd, die afwijkt van de berekeningen uit Tilburg.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.