AlFitrah-imam: ‘Asscher wil islamitische identiteit moslims afpakken’

04 januari 2017Leestijd: 2 minuten
Suhayb Salam, leider van AlFitrah Foto: ANP

De Syrische imam Suhayb Salam, leider van de omstreden salafistische AlFitrah moskee in Utrecht, heeft flink uitgehaald naar PvdA-minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). Naar aanleiding van een pedagogisch onderzoek stelde de politicus dat ouders hun kinderen moeten weghouden bij de moskee.

Ex-leerlingen die islamitische lessen volgden bij de moskee, onthulden begin december dat de imams aan moskeegangers vertellen dat ze mede-moslims na misdrijven niet mogen aangeven. Daarnaast onderzoekt de Fiscale Opsporings- en Inlichtingendienst (FIOD) de moskee al maanden, vanwege mogelijke witwaspraktijken.

Omstreden moskeebestuur

AlFitrah staat al langere tijd bekend als omstreden moskee met zeer controversiële opvattingen. Imams zouden er radicale ideeën op na houden over vrouwen en homo’s. Ook zou AlFitrah geld hebben ontvangen van de Revival of Islamic Heritage Society (RIHS), een organisatie die in de Verenigde Staten als terroristisch te boek staat, en banden onderhoudt met terreurbeweging Al-Qa’ida.

Dat Asscher daar fel op reageert, is onterecht, vindt Salam. De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen, die het gesprek aanging met het moskeebestuur naar aanleiding van snoeiharde conclusies van een pedagogisch onderzoek, zou door Asscher zijn gestuurd. Salam is ervan overtuigd dat Asscher het op de moskee heeft gemunt.

‘Asscher wil dat wij leerlingen niet meer leren dat ze geen muziek mogen luisteren, dat ze geen handen mogen schudden, dat ze niet mee mogen doen met christelijke feesten zoals Sinterklaas,’ hekelt de imam. ‘Maar dat heeft betrekking op de godsdienst en op onze islamitische identiteit.’

‘Asscher wil identiteit afpakken’

Politici mogen de godsdienstvrijheid van de salafistische moskee niet afpakken, stelt Salam. ‘De overheid heeft niets te maken met dit soort zaken,’ aldus de imam in een livestream op Facebook. Een uur lang praat hij met zijn volgers over het onderzoek, waaruit wordt geconcludeerd dat de koran-lessen die door AlFitra worden gegeven, schadelijk zijn voor kinderen.’

Salam heeft geen goed woord over voor Asscher. ‘Asscher begrijpt niets van de islam en wil de islamitische identiteit afpakken van moslims.’ Volgens de imam moeten politici niet om de hete brij heen draaien ‘en toegeven dat het om onze godsdienst gaat’. ‘Onze godsdienst vertelt ons hoe we onze kinderen moeten opvoeden. Onze godsdienst vertelt ons dat sommige zaken wel toegestaan zijn en sommige zaken niet zijn toegestaan.’

Transparanter dan AlFitrah kan een organisatie niet zijn, beweert Salam.  ‘We zijn transparant geweest, maar de gemeente is zelf helemaal niet transparant, ze geven niet aan wat ze van ons willen.’