nederland

Henk Kamp: Bolkestein vroeg mij voor leiderschap VVD

14 december 2016Leestijd: 1 minuut

VVD-minister en voormalig kabinetsinformateur Henk Kamp onthult dat VVD-prominent Frits Bolkestein hem benaderde voor het partijleiderschap, toen Mark Rutte daarom vocht met Rita Verdonk.

Dat zegt Kamp zegt hij in het kerstnummer van Elsevier.

Kamp voelde er niet voor om VVD-leider te worden

De vertrekkende minister van Economische Zaken blikt in Elsevier terug op zijn politieke loopbaan. Hij was 21 jaar Kamerlid of minister en tussendoor was hij twee jaar commissaris op de Antillen. Herhaaldelijk werd hij genoemd als partijleider en ‘redder van de VVD’.

Het dubbeldikke kerstnummer met onder meer over de moord op dj Djordy. Lees het gesprek met Henk Kamp ook online >kerstnummer

Kamp onthult dat voormalig leider Frits Bolkestein hem benaderde het roer over te nemen – in de periode dat fractieleider Mark Rutte in de VVD werd uitgedaagd door Rita Verdonk – maar hij voelde er niet voor, omdat hij Rutte een betere leider vond dan zichzelf.

Snelle formatie na verkiezingen

Kamp verwacht dat na de verkiezingen van 15 maart vrij vlot een kabinet kan worden gevormd.  ‘Het is in vier maanden gepiept. In juli moet er een kabinet zitten. De minister van Economische Zaken hanteert een simpele rekensom. Hoe meer partijen nodig zijn hoe langer de formatie duurt, en wel één maand per partij.

Kamp trad bij de vorige formatie (2012) op als ‘verkenner’ en informateur. Hij zegt in Elsevier: ‘In 2012 waren we met twee fracties, VVD en PvdA. Toen ging het vrij vlot: twee maanden. Ik schat dat volgend jaar vier partijen nodig zijn voor een meerderheid.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.