nederland

Turkse imams geven toe: ‘We bespioneren Gülenisten in Nederland’

09 december 2016

Het Turkse ‘Directoraat voor Religieuze Zaken’ (Diyanet) heeft een wereldwijd netwerk dat onderzoek doet naar Gülen-aanhangers in verschillende landen. Turkije heeft nu informatie die is verzameld in zeker 38 staten waar Diyanet actief is.

Turkse imams werden er vaker van beschuldigd informatie te verzamelen over Gülenisten in Nederland, om deze vervolgens door te spelen naar Ankara. Dat blijkt nu inderdaad het geval, geeft Diyanet toe tijdens een parlementaire commissie.

2008-04-21 00:00:00 HAARLEM - Sinds 23 februari van dit jaar is de nieuwe Selimiye moskee open voor de Turkse gemeenschap in Haarlem. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK‘Gülenist’ Ahmet Taskan: stuur “Erdogan-imams” terug naar Turkije

Foto’s en adressen doorgespeeld

De Gülen-beweging wordt ervan beschuldigd achter de mislukte staatsgreep in juli te zitten. Na de couppoging hebben de autoriteiten in Turkije tienduizenden mensen gearresteerd. Ook in andere landen is een heksenjacht geopend op Gülen-sympathisanten.

In Duitsland, Australië, het Verenigd Koninkrijk, maar ook in landen als Saudi-Arabië houdt het netwerk van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de Gülen-beweging nauwlettend in de gaten. Zo zijn foto’s van Gülen-sympathisanten doorgespeeld aan de Turkse autoriteiten.

Zeker vijftig rapporten met adressen en activiteiten van ‘verdachten’, onder andere journalisten, schoolhoofden, academici en ondernemers, zijn aan het Turkse parlement geleverd. Diyanet zou zich hebben gericht op overheden in Europa en Azië, en campagne hebben gevoerd voor het sluiten van aan Gülen gelieerde organisaties, zoals scholen en ziekenhuizen.

 

Minister Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken) wil opheldering van zijn Turkse collega. Hij zegt dat het niet de bedoeling is dat mensen hier informatie verzamelen over Nederlanders van Turkse afkomst. Hij wil nu eerst de feiten achterhalen.

2 miljard voor jacht op ‘FETÖ’

Het netwerk van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen wordt de ‘Fethullahist Terroristenorganisatie’ genoemd (FETÖ). De aanhang van Gülen staat bekend om de leerwijze die via het onderwijs wordt verspreid. In Nederland wordt van onder meer de islamitische Basisschool de Roos gezegd dat het instituut is gelieerd aan het netwerk van Gülen.

Diyanet heeft een budget van zeker 2 miljard euro ter beschikking, dat voor een groot deel wordt besteed aan de zoektocht naar de achterban van Gülen. In Nederland liepen de spanningen onder Turkse Nederlanders sterk op, en werden onder meer de journalisten van de Turks-Nederlandse krant Zaman bedreigd. Ook ontstond onrust op scholen: bij de basisschool De Roos namen leraren massaal ontslag en haalde een groot aantal ouders hun kinderen van school.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.