Timmermans in Den Haag: EU gedoemd als niets verandert

08 december 2016Leestijd: 3 minuten
Foto: EPA

Frans Timmermans is donderdag in Den Haag om te praten over de plannen van de Europese Commissie in 2017. De Kamer wil vooral weten wat de EU gaat doen om het aangetaste vertrouwen in de Unie te herstellen.

In het document van de Commissie met daarin de doelstellingen van komend jaar, Naar een Europa dat ons beschermt, sterker maakt en verdedigt’, staat beschreven dat de EU ‘op een kantelpunt staat’. Een van de belangrijkste doelstellingen: ‘Het vertrouwen van onze burgers terugwinnen.’

Timmermans probeert opkomst nationalisme te begrijpen
Leden van de Tweede Kamer mochten donderdag de vicepresident ondervragen hoe dat moet gaan gebeuren. Harry van Bommel (SP) wees op de reeks gebeurtenissen die ‘zorgen moeten baren’ voor de EU: van Brexit tot het Italië-referendum. ‘Welke lessen hebben jullie eigenlijk geleerd?’ vroeg Van Bommel zich af.

‘Te veel Europeanen hebben het gevoel dat het niet meer over hun problemen gaat, dat ze bij de verliezers horen. Als je de mensen in het midden niet meer bij een politiek project kan betrekken, dan is dat project mislukt,’ aldus Timmermans in een af en toe fel debat.

Hij ziet toegenomen ongelijkheid als een belangrijke voedingsbodem voor nationalisme. ‘We hebben meer patriottisme nodig in de EU, en juist minder nationalisme. Het bashen van Brussel zal een keer uitgewerkt zijn.’

Vertrouwen op het spel door gedoe met Turkije
Maar het vertrouwen van burgers in de Europese Unie is ook gebaseerd op eerlijkheid, stelt Kees Verhoeven (D66). Vooral in de onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de EU en visumvrijheid – terwijl de Turken nog altijd niet aan de voorwaarden voldoen – ziet hij problemen, omdat het een ogenschijnlijke poging is de migratiedeal te redden.

‘Wat mij betreft houden we de lijnen met Turkije open,’ reageerde Timmermans. ‘Pro-Europese Turken zouden zich in de steek gelaten voelen als we helemaal geen contact meer zoeken. Maar ook om kritiek te leveren op wat daar gebeurt. We gaan niet marchanderen met de voorwaarden.’ Tegelijkertijd gaf de PvdA-politicus toe dat Turkije wat betreft migratie ‘nog steeds een partner is die doet wat is afgesproken’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

EU wil financieel meer macht
Anne Mulder (VVD) had kritiek op het financiële EU-beleid, en dan vooral op het Groei- en stabiliteitspact, de regels voor overheidstekorten. ‘In Nederland hebben we enorm bezuinigd en hervormd, maar een land als Frankrijk hoeft dat blijkbaar niet. Is dit nou het terugwinnen van vertrouwen van burgers?’

Volgens Timmermans is de uitspraak van Juncker – dat ‘Frankrijk nu eenmaal Frankrijk is’ – is ‘uit zijn verband gerukt’. Het grootste probleem voor de Europese economie is een gebrek aan investeringen, betoogt Timmermans, en dus niet bezuinigingspolitiek. Dat vindt Mulder dan weer een voorbeeld van verdere integratie. ‘Wij geven alleen advies. Het is aan de lidstaten om te bepalen wat ze ermee doen,’ besloot Timmermans.