economie

Dijsselbloem baalt van lakse Juncker: zo worden begrotingsregels nooit nageleefd

03 juni 2016

Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep, baalt van uitspraken van de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. Die zei onlangs dat Frankrijk meer tijd krijgt om het begrotingstekort aan te pakken, ‘omdat het Frankrijk is’.

In een interview met onder meer Süddeutsche Zeitung zegt Dijsselbloem zich zorgen te maken over het afbrokkelende aanzien van het Europese Stabiliteitspact. ‘Als de Commissie zegt dat de regels voor Frankrijk anders zijn, beschadigt dat de geloofwaardigheid van de commissie als bewaker van het pact.’

Regels gebroken
Eigenlijk moeten EU-lidstaten ervoor zorgen dat het begrotingstekort niet hoger oploopt dan drie procent van het bruto nationaal product, maar die regels werden sinds het uitbreken van de financiële crisis door veel landen gebroken. Een aantal staten, waaronder Frankrijk, kampt nog steeds met begrotingsproblemen.

In 2015 besloot de Europese Commissie dat Frankrijk twee jaar langer zou krijgen om de eigen zaken op orde te brengen. In een interview met Franse televisie legde Juncker deze week uit waarom Frankrijk een uitzonderingspositie kreeg toebedeeld: ‘Omdat het Frankrijk is. Ik ken Frankrijk goed, zijn overdenkingen,  zijn interne reacties’. Fiscale regels moeten daarom niet ‘blind’ worden nageleefd, aldus de Europese leider.

Gevaarlijke uitspraken, vindt Dijsselbloem. ‘De volgende keer knijpt de Commissie ook een oogje dicht bij een ander. En uiteindelijk knijpen  we overal een oogje toe en hebben we straks een blinde monetaire unie.’

Fluwelen handschoenen

Ondanks migratiecrisis dringt kabinet begrotingstekort terug

Zijn voorspelling lijkt al te zijn uitgekomen. Afgelopen maand werd bekend dat de EU weigert Portugal en Spanje te straffen voor het overtreden van de begrotingsregels. Het tekort van Spanje staat momenteel op 5,1 procent, terwijl Portugal een tekort heeft van 4,4 procent. Europarlementariër Esther de Lange (CDA) klaagde toen al dat zuidelijke landen worden aangepakt met ‘fluwelen handschoenen.’

Tegelijkertijd zijn landen als Nederland juist hard op weg de begrotingstekorten terug te dringen. Ondanks de migratiecrisis daalt het tekort op de begroting naar 1,4 procent, blijkt uit de onlangs verschenen Voorjaarsnota.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.